Joost Arents (Onafh): “The war of talents is overal bezig”

    03 May 2022

    NINOVE – De personeelskrapte is volgens de bevoegde schepen geen typisch Ninoofs verhaal. “We stellen vast, dat heel veel steden en gemeenten worden geconfronteerd met ditzelfde verhaal.”

    De ‘war of talents’ (de strijd om talenten) is overal bezig, ondervindt Joost Arents.

    Lokaal bestuur

    “In de privé, maar ook in de lokale besturen. De charmes van een lokaal bestuur hebben blijkbaar ook hun aantrekkingskracht verloren. Waar vroeger mensen in een openbaar bestuur binnenkwamen en er bleven tot het einde van hun carrière, is dit nu niet meer aan de orde. Veel jonge mensen hoppen van de ene naar de andere job. Naast het hogere aantal verlofdagen, de interessante werkinhoud, de glijtijden en een uitgewerkt telewerkbeleid kan een lokaal bestuur niet tippen aan wat de privé kan aanbieden.”

    De studies, die de N-VA Ninove vermeldde, zijn volgens de schepen momenteel volledig achterhaald: de aantrekkelijkheid van de stad als werkgever is niet meer aan de orde.

    Beleid

    “Het beheer van het personeelsbeleid is inderdaad geen evidentie en zou vlotter moeten kunnen verlopen. De oorzaken hiervan zijn de talrijke openstaande vacatures en een tekort aan personeelsleden op quasi alle diensten. Dat komt niet alleen door uitstroom, ook door pensionering en allerlei vormen van afwezigheden zoals verloven, ziekte, zwangerschap, tijdskrediet.”

    Hij ziet nog twee bijkomende oorzaken: “We worden ingehaald door de pensioneringsstorm, die ook onze organisatie treft. De verandering van algemeen directeur heeft eveneens een rol gespeeld. Door de onzekerheid naar aanleiding van deze wissel zijn een aantal sterke profielen vertrokken.”

    Dat merkt de schepen ook bij de cel aanwervingen.

    ”Momenteel bestaat ons team uit 3 medewerkers, waar er 4 zijn voorzien. Gelukkig merken we hier het positieve elan van ons aanwervingsbeleid en kunnen we kortelings dit team vervolledigen. Hierdoor zal het tempo van aanwerven een nieuwe boost krijgen.”

    Externen

    De stad doet een beroep op externen omwille van twee redenen.

    “In de eerste plaats om de cruciale plaatsen, die open staan in onze organisatie, op te vangen. In de tweede plaats om ‘training on the job’ te voorzien voor onze medewerkers. En wat de hallucinante cijfers betreft voor de verloning van die externen: het gaat natuurlijk over experten, hoog opgeleide mensen. En vergeet niet: loon kost geld.”

    Lees ook: N-VA heeft vragen bij dure consultants in Ninoofse stadsdiensten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons