N-VA heeft vragen bij dure consultants in Ninoofse stadsdiensten

    01 mei 2022

    NINOVE – De N-VA vindt het merkwaardig, dat externe raadgevers en deskundigen tegen een dagprijs van € 1.000 of meer instaan voor de basisdienstverlening.

    Het is niet de eerste keer, dat het stadsbestuur het nijpend personeelstekort als verklaring naar voor schuift voor het moeizaam functioneren van bepaalde stadsdiensten.

    “De schepen voor mobiliteit vreest zelfs, dat de basisdienstverlening van de stad in gevaar dreigt te komen”, aldus de N-VA Ninove. “Vooral het WZC Klateringen, de technische dienst, de dienst vrije tijd en de dienst mobiliteit kampen het ergst met personeelstekort.”

    Uitstroom

    Gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) noemt de toestand in de stadsdiensten schrijnend.

    “Er is een duidelijke uitstroom van stadspersoneel merkbaar, om diverse redenen: een carrièreswitch, een interessante aanbieding in de privé of andere openbare besturen, de werklast door de openstaande ambten, de interne organisatie van de stad en de onzekere politieke toekomst. Die laatste twee zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.”

    Personeelsbeleid

    Volgens haar is het geen publiek geheim, dat het personeelsbeleid bij de stad Ninove historisch is scheef gegroeid.

    “Jarenlang zijn de verkeerde profielen aangetrokken en nu dreigt de totale verlamming van de algemene dienstverlening. Om die leemte snel op te vullen, moet deze meerderheid massaal investeren in dure externe raadgevers en deskundigen.”

    Volgens Jeroen Van Assche (N-VA bestuurslid) tonen studies echter aan, dat de overheid nog altijd wordt beschouwd als een heel aantrekkelijke werkgever en er heel weinig verloop is.

    “Dat de stad Ninove als plaatselijk bestuur geen werknemers vindt en er een massale uitstroom is, bewijst het falend personeelsbeleid. De stad heeft dringend nood aan een modern retentiebeleid om haar werknemers te behouden. Je moet niet alleen oog hebben voor de doelstellingen van de stadsdienst, maar ook voor persoonlijke doelstellingen. Ontdek het talent van iedere medewerker en luister naar wat hen boeit. Enkel zo kan je medewerkers blijvend verbinden aan onze stad. Het loon kan niet de enige drijfveer zijn.”

    Duur

    De belastingbetaler draait volgens De Roose op voor de dure vergoedingen van de verschillende externe raadgevers en deskundigen.

    “Een dagprijs van meer dan € 1.000 is geen uitzondering, waardoor het kostenplaatje oploopt tot in de ettelijke honderdduizenden euro’s. Het jaar 2022 is nog niet halfweg, maar voor de dienst mobiliteit werd voor dit jaar alleen al een bedrag aangerekend van maar liefst € 147.048,88. De cijfers, die ik heb ontvangen, zijn verbijsterend. Dit is het topje van de ijsberg, want de facturen ontbreken nog voor de boekjaren 2019, 2020 en 2021. Dergelijke dure raadgevers kosten de stad meer dan het loon van een schepen of de burgemeester. Hier moet dringend worden ingegrepen.”

    We vroegen de schepen voor personeelsbeleid Joost Arents (Onafh.) om een reactie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons