Karolien De Roose (N-VA): “Ninoofse steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemers missen hun doel”

    20 February 2021

    NINOVE – “De helft van de geschenkenbonnen is ingeruild in handelszaken, die nooit moesten sluiten”, concludeert gemeenteraadslid Karolien De Roose. Zij analyseerde de bestedingen van de stedelijk waardebonnen, die bedoeld waren als steun voor de horeca en de handelaars.

    Het Ninoofse stadsbestuur wou de horeca en handelaars steunen via een waardebon van € 25 per gezin. Daarvoor was een budget voorzien van € 423.425, waarvan € 316.379 is uitgegeven.

    Analyse

    N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) kreeg inzagerecht in het volledig dossier. “Dat gebeurde pas na herhaaldelijk aandringen en door te verwijzen naar mijn controlerecht als gemeenteraadslid.”

    “Uit een grondig nazicht van de cijfers blijkt, dat we de hoeraberichten vanuit meerderheid ernstig moeten nuanceren. Bij 45 % van de handelaars is geen enkele bon ingediend. Bijna € 200.000 van het gebruikte budget is omgeruild bij 10 % van de handelaars en 3 % van de handelszaken kreeg in totaal meer dan € 100.000 of 33% van het totale budget. De helft van de bonnen is geruild in handelszaken, die nooit moesten sluiten zoals apothekers, voedingswinkels en supermarkten.”

    Gemiste kans

    Karolien De Roose: “Tijdens de bespreking in de gemeenteraad heb ik opgeroepen veel gerichter en verfijnder te werk te gaan. Een beperkt aantal handelaars en ondernemers, die nooit moesten sluiten, hebben dus de overgrote meerderheid van de steun gekregen. De horeca en kleinere handelszaken, die heel zwaar lijden door de verplichte sluitingen, kregen maar een peulschil van de totale steun. Dat is echt een gemiste kans is.”

    Dubbele belasting

    Als bijkomende steun is de Ninoofse heffing voor bedrijven van 2020 doorgeschoven naar 2021 .

    “Dit jaar zullen ze dus zowel de heffing van 2020 als die van 2021 moeten betalen”, aldus Steven Vanden Berghe (N-VA bestuurslid). “Onze plaatselijke handelaars, bij wie het water nu al aan de lippen staat, zullen dit jaar tweemaal de belasting moeten betalen. Ook hier heeft men nagelaten om de focus te leggen op de kleinere handelaars, horeca en contactberoepen. In plaats van een algemeen uitstel had men beter de heffing voor de kleine handelszaken kwijtgescholden. Grote ondernemingen, die niet lijden onder de crisis, had men geen gratis betalingsuitstel van één jaar moeten geven. Voor grote ondernemingen zoals Delhaize, Carrefour en La Lorraine is dit een cadeau, dat ze niet nodig hebben. Een kwijtschelding voor de kleine plaatselijke handelaars zou wel een wezenlijk verschil zou maken”.

    Zie ook de reactie van schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD).

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons