N-VA Ninove: “Stadsbestuur geeft cadeau van € 1 miljoen aan privéontwikkelaar”

    02 december 2020

    NINOVE – De projectontwikkelaar, die tegenover de abdijkerk een wooncomplex bouwt, legt daar ook een plein aan. Volgens Karolien De Roose (N-VA) was de stad wettelijk gezien niet verplicht om de kosten voor de ontwikkeling van het plein te dragen.

    “Het gebrek aan visie inzake ruimtelijke ordering is al jaren een probleem in Ninove”, aldus de N-VA-politica. “De doelstelling van het huidige stadsbestuur en van vorige besturen, is om zo veel mogelijk meergezinswoningen (appartementen) te vergunnen in de binnenstad aan een kleine groep van projectontwikkelaars.”

    Abdij

    Een recent project is ‘residentie d’Abdij’ aan de Kloosterweg.

    Uit antwoorden op schriftelijke vragen van het N-VA gemeenteraadslid blijkt, dat de stad uitdrukkelijk heeft gevraagd om tegenover de abdijkerk een plein te ontwikkelen.

    “Voor de privéontwikkelaar waren de vraag van de stad en dit plein een immens cadeau. Dankzij het plein komen daar nu 22 appartementen en 1 commerciële ruimte, in plaats van 4 halfopen eengezinswoningen en 1 meergezinswoning met maximaal 7 woonentiteiten. Dit is een verdubbeling van wooneenheden én van de winst voor de privéontwikkelaar. De extra winst bedraagt honderdduizenden euro’s voor dit prestigieuze project.”

    Overtollige uitgaven

    Het ontwerp en de aanleg van dit plein bedragen samen bijna € 1 miljoen.

    In het antwoord op de schriftelijke vragen heeft het stadsbestuur uitdrukkelijk bevestigd, dat de stad wettelijk gezien niet verplicht was om de kosten voor de ontwikkeling van het plein te dragen.

    Steven Vanden Berghe (N-VA Ninove): “De lusten van dit plein zijn voor de privéontwikkelaar, de lasten ervan voor de gemeenschap en de belastingbetaler.”

    Nog volgens Karolien De Roose blijkt ‘residentie d’Abdij’ het enige project van de voorbije jaren te zijn, waarvan het stadsbestuur dergelijke kosten heeft op zich genomen.

    “Het contrast met andere projecten is heel groot. Aan de sociale woningen van de Elisa van Caulaertstraat is ook een pleintje voorzien met publiek toegankelijke banken. Maar de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen heeft de kosten ervan volledig zelf gedragen. Voor privéontwikkelaars neemt de stad de kosten ten laste genomen, terwijl voor de sociale woningbouw het de sociale huisvestingsmaatschappij is.”

    Stedelijk reglement

    Steven Vanden Berghe: “Wij vragen volledige transparantie in dit dossier en een uniforme behandeling van alle projecten. Een duidelijk stedelijk reglement is nodig, vooral om dergelijke kosten in de toekomst altijd ten laste te leggen van de ontwikkelaar.”

    Info: zodra we een reactie van het stadsbestuur, brengen we deze in een aparte bijdrage.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons