N-VA Ninove vraagt actiever opsporingsbeleid van leegstand

    30 mei 2022

    NINOVE – De N-VA ergert zich aan de leegstaande handelspanden en woningen in het centrum en de deelgemeenten. “Voor heel wat mensen is het moeilijk om een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te vinden. Het is onverantwoord, dat sommige huizen heel lang blijven leegstaan.”

    Ninove kent een heffing op leegstaande woningen, die langer dan 1 jaar zijn opgenomen in het leegstandsregister. N-VA-raadslid Karolien De Roose vroeg de cijfers op van het leegstandsregister en de -belasting.

    Amateuristisch

    “In 2015 werd slechts voor 12 woningen een heffing uitgeschreven, in 2020 voor 24 panden. Dit blijft nog altijd een onderschatting van de werkelijke toestand. Het onderzoek naar leegstaande panden en de opmaak van het leegstandsregister verlopen ook heel amateuristisch.”

    In 2021 zijn alleen al voor Ninove 720 eigenaars aangeschreven.

    “Heel veel brieven kwamen echter terug wegens een onterecht adres of werden ten onrechte verstuurd. Het is niet omdat er niemand is gedomicilieerd, dat het een leegstaand pand betreft. In veel handelszaken of kantoren van vrije beroepers is niemand ingeschreven. Maar daar had men niet aan gedacht binnen de meerderheid. Van de 720 aangeschreven woningen zijn er uiteindelijk maar 35 opgenomen in het leegstandsregister. Het verontrust mij ook, dat er volgens het stadsbestuur ‘een probleem is in het bevolkingsregister bij de notatie van de adressen, huisnummers en busnummers’. Hieraan moet dringend worden gewerkt om dit probleem op te lossen.”

    Verwaarloosde panden

    Naast leegstaande woningen telt Ninove ook heel veel ongeschikte, onbewoonbare en verwaarloosde woningen.

    Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “Alhoewel er een Ninoofs reglement en decretale verplichtingen zijn, is Ninove net als voor heel veel andere zaken te laat in actie geschoten. Tot voor kort stond geen enkele woning op het register van verwaarloosde panden. De 4 woningen, die nu op de lijst zijn opgenomen, zijn slechts een fractie van de verwaarloosde panden in Ninove. Door het gebrek aan controle hebben huisjesmelkers in Ninove vrij spel. Hiervan zijn vooral de zwakkeren in de maatschappij het slachtoffer.”

    De N-VA Ninove vraagt de inspanningen op te drijven. “We hebben nood aan een bruisende stad, waar het aangenaam is om te leven. Leegstaande en verwaarloosde woningen horen niet thuis in het straatbeeld.”

    Handelspanden

    In de binnenstad en ook het Ninia Shopping Center zijn er volgens de N-VA eveneens veel leegstaande handelspanden. De afgelopen maanden en jaren trekt Ninove vooral ketens aan in de stadsrand.

    Karolien De Roose: “In tegenstelling tot hetgeen schepen Triest beweert, bewijst dit absoluut niet de aantrekkingskracht van Ninove, maar zijn falen om van Ninove een aangename winkelstad te maken.”

    Steven Vanden Berghe vult aan: “Het is nogal cynisch, dat de bouwheer van Ninouter aan de Brakelsesteenweg spontaan € 250.000 heeft geschonken aan de stad ‘ter ondersteuning van de commerciële dynamiek van de stad’. Eigenlijk zorgt dit project voor extra leegstand in de binnenstad.”

    Raad van State

    Ninove heeft ook een belasting op leegstaande commerciële handelspanden. Deze is volgens De Roose nooit geïnd omdat de Raad van State het belastingreglement heeft vernietigd na een klacht door Ninia.

    “Uit het arrest blijkt, dat het belastingreglement niet goed was opgemaakt. De stad heeft de zaak zelfs niet meer verdedigd en toegegeven aan de druk van een grote onderneming als Ninia. Wij vragen om de gemeentelijke lijst van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten te actualiseren en over te maken aan het Vlaamse departement Omgeving. Enkel op die manier hebben we recht op 20 % van jaarlijks geïnde heffingen door de Vlaamse Belastingdienst.”

    Steven Vanden Berghe: “De Vlaamse regering investeert ook € 25 miljoen om handelskernen nieuw leven in te blazen. Een team van experten wordt ter beschikking gesteld om steden te begeleiden bij het opwaarderen van hun handelspanden en buurten. In Ninove zouden we dit heel goed kunnen gebruiken. We vragen,  dat Ninove gebruik maakt van die aangeboden steun.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons