Niemand wilde onmenselijk overkomen

    26 juni 2020

    NINOVE – Guy D’haeseleer (Forza Ninove) stelde tijdens de virtuele gemeenteraad van 18 juni voor om de bomen in te snoeien langs de Madeliefjesweg. Hij vond dit een daad van mededogen ten aanzien van een bedlegerige bewoner. De meerderheid was daar aanvankelijk principieel tegen. Tot de twijfel in de rangen sloop en de menselijkheid het haalde op de grote principes. Er was wel een schorsing van de vergadering voor nodig geweest.

    De appartementen  langs de Aalstersesteenweg 128 grenzen aan de Madeliefjesweg. “De bewoners ervan klagen al geruime tijd over overlast door onvoldoende gesnoeide bomen”, aldus Forza-fractieleider D’haeseleer. “Op de derde verdieping woont een bedlegerige persoon. Het enige, waarvan de man nog zou kunnen genieten, is een beetje zonlicht en zijn terras. De hoogte van de bomen zorgt ervoor dat zelfs dit beetje comfort hem niet langer is gegund.”

    Menselijkheid

    De Vlaamse volksvertegenwoordiger stelde daarover in 2019 al een schriftelijke vraag. “Het antwoord daarop was ontgoochelend, vooral voor de bewoners: een ambtenarenantwoord, zonder enig greintje menselijkheid, met een verwijzing naar het bomenplan en de vrije uitgroei. Ik stoor mij daaraan mateloos. In plaats van aan het probleem zelf iets te doen. Dat een schepen en een burgemeester daaronder hun handtekening zetten. Ga eens kijken.”

    Ook in het verleden was er al een bomenprobleem in de Madeliefjesweg. “In september 2002 besliste het schepencollege onder burgemeester Luc Durant om de sparren, die overlast berokkenden, te vervangen door naaldbomen. Ik vraag dan ook aan alle collega’s om de starre bureaucratische houding terug te draaien en te kiezen voor een menselijke oplossing. Plant daar laagstammige bomen aan en laat de huidige bomen op korte termijn een degelijke snoeibeurt geven.”

    Principes

    “Een bijzonder moeilijke problematiek”, erkende milieuschepen Wouter Vande Winkel (Samen). “Maar het bomenbeleidsplan is hier unaniem goedgekeurd. We moeten de lijn aanhouden en de individuele problemen overstijgen. Met alle begrip, maar we kunnen hiervan niet afwijken wegens één individueel geval.”

    Sinds burgemeester Durant zijn de tijden veranderd, aldus nog de schepen. “De maatschappij evolueert en we hebben te maken met toenemende hitte. Ninove scoort bovendien niet goed met betrekking tot bomen en groen. Behouden wat is dus. Overigens heeft de snoeidienst dit dossier goed opgevolgd, maar eigenlijk willen de mensen die bomen daar weg.”

    Uit Nederhasselt en van de Astridlaan in Ninove kregen zijn diensten ook al vragen om bomen te kappen omwille van de bladeren. “Nee, we volgen de beleidslijn. Overigens hoor je enkel de klagers en niet de mensen, die tevreden zijn.”

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) had de betrokken bewoners ook al over de vloer gekregen. Maar ze trad haar schepen bij. “Dit is een debat waard, maar een bomenbeheerplan is nodig. Als we rekening houden met elke individuele situatie, is een beleidsplan onmogelijk.”  Ze erkende dat een eerste snoeibeurt niet goed was uitgevoerd. “Maar na een tweede beurt is de hinder weg. Natuurlijk hindert de kruin het uitzicht. Maar we kunnen niet ingaan op die vraag.”

    Twijfel

    “Je kunt op twee manieren werken”, was het standpunt van Michel Casteur (Open VLD). “Ofwel vraag je je af hoe je iets kunt afkeuren. Ofwel hoe je iets kunt goedkeuren en toch binnen de wet blijven. We moeten niet extreem administratief te werk gaan, maar menselijk en nadenken hoe we de burgers kunnen helpen. Er is hier volgens mij ruimte voor interpretatie.”

    Plots kwam er een barst in het carcan van de grote principes en sloop de twijfel in de rangen van de meerderheid. Niemand wou die avond als onmenselijk overkomen.

    D’haeseleer wakkerde die onzekerheid nog aan: “Ik ben beschaamd in jullie plaats en de burgemeester schaart zich daar achter! Het is niet omwille van het snoeien van die bomen, dat de temperatuur zal stijgen. Ik ben het met Michel Casteur eens: je kunt duizend en een redenen zoeken om iets niet te doen. Maar binnen de wet kun je zorgen om de burgers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ik vraag de hoofdelijke stemming over mijn voorstel.”

    Schorsing

    De nervositeit nam hoorbaar toe bij een aantal leden van de meerderheid. Terwijl de stemming al aan de gang was, vroeg de burgemeester een opschorting van de vergadering. Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) stond dit toe.

    Na een tiental minuten druk overleg in de digitale wandelgangen, kwam Tania De Jonge met een tegenvoorstel. “We vragen een bomendeskundige om die specifieke situatie te onderzoeken en engageren ons om daarvoor een oplossing te zoeken.”

    D’haeseleer kon daarmee leven: “Belangrijk is dat er een oplossing komt.”  De burgemeester beloofde hem om daar snel werk van te maken.

    Voor de vierde keer op anderhalf jaar tijd was een schorsing van de vergadering nodig om de neuzen van de meerderheid in dezelfde richting te krijgen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons