Niet iedereen content met starterspremie voor detailhandel en horeca

    24 januari 2024

    NINOVE – De schepen voor lokale economie Alain Triest (Open Vld) verdedigde maandag 22 januari zijn voorstel om aan startende Ninoofse detailhandels en horecazaken een starterspremie toe te kennen. De oppositie vond de ongelijke bedragen tussen de stadskern en de deelgemeenten discriminerend.

    Even voordien had de gemeenteraad, op de onthouding van Karolien De Roose (N-VA) na, de herindeling van de stadskern goedgekeurd. Er is de belevingskern Centrum Ninove, daarrond een verzorgingskern Centrum Ninove en daarnaast de verzorgingskern Rechteroever Ninove.

    De schepen voorziet dit jaar nog een budget van € 50.000 voor deze premies. “Ze zijn bedoeld om de leegstand tegen te gaan, ook in de deelgemeenten. De basis is € 500 voor alle starters, die aan de voorwaarden voldoen. Voor de belevingskern komt daar € 3.000 bovenop en in de verzorgingskernen is dit € 1.500. De premies kennen we toe tot uitputting van de kredieten. Andere steden kennen ook dergelijke premies, maar daar liggen de bedragen gevoelig lager.”

    Onderscheid

    Niets mis met het principe, vond De Roose. “Maar je maakt onderscheid tussen zelfstandige ondernemers van eerste en tweede rang. Een beginnende café in een deelgemeente krijgt € 300 en een in de binnenstad ontvangt zeven keer meer. Ik stel voor dat je dit terugtrekt en een einde maakt aan deze discriminatie.”

    Ze kon rekenen op de steun van Ilse Malfroot (Forza Ninove): “Al die zaken betalen belastingen, zowel in de kern als in de deelgemeenten. Stop die discriminatie, want iedereen is evenveel waard.”

    “Dan doen we een inspanning ondanks de ernstige budgettaire toestand van de stad en het is weer niet goed”, zuchtte de lichtjes geïrriteerde schepen. “Alle handelaars zij hier belangrijk en iedereen heeft recht op een basispremie. Maar in de kern willen we de leegstand tegengaan en de aantrekkelijkheid verhogen. De kern heeft dat nodig, net als de renovatiepremie. Trouwens de huur en andere kosten liggen voor een handelaar in de kern hoger dan in de deelgemeenten.”

    Deze en andere argumenten kon De Roose niet over de streep trekken en dus diende zij een amendement in: “Iedereen heeft recht op een basispremie van € 3.500.”

    De bestuursmeerderheid verwierp dat met 17 stemmen tegen en 14 voor (N-VA en Forza Ninove). De beide oppositiepartijen onthielden zich bij de stemming ten gronde, zodat de meerderheid met 17 stemmen de regeling voor de starterspremie aanvaardde.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons