Ninove even in de ban van terrorisme

    30 maart 2024

    NINOVE – De arrestatie van een 15-jarige eerder deze maand, was maandag 25 maart een gespreksonderwerp tijdens de gemeenteraad.

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) interpelleerde de burgemeester over “de aanwezigheid van moslimterroristen op het grondgebied van Ninove. Bij de huiszoekingen op 3 maart is ook een minderjarige persoon opgepakt, die hier woont. Het zou gaan om volgers van het jihadistische gedachtengoed, die een aanslag beraamden op de Botanique en zelfs op de Eiffeltoren. Eerder zijn hier al geradicaliseerden opgepakt naar aanleiding van de aanslag op Zweedse voetbalsupporters.”

    Geradicaliseerd

    De Forza-fractieleider zegde hierover heel wat vragen te hebben gekregen van Ninovieters. “Uit de verklaringen in de pers begrijp ik, dat de opgepakte extremist niet op de radar stond van de lokale veiligheidscel. Hoe is dit mogelijk? Hoeveel geradicaliseerden worden momenteel gevolgd? Welke maatregelen zal het stadsbestuur nemen om actief te speuren naar geradicaliseerden op ons grondgebied? Overigens was uw communicatie na de gebeurtenissen hoogst ongelukkig.”

    Ook Tania De Jonge (Open Vld) was niet gelukkig met die gebeurtenissen en zegde eveneens veel vragen hierover te hebben gekregen. “Inhoudelijk kan en mag ik geen info geven. Hij ging niet in Ninove naar school, woonde hier nog maar sinds een aantal maanden en is Brussel opgepakt, waar zijn sociaal netwerk is. De federale politie heeft de lokale politie vrijdag 1 maart op de hoogte gesteld van de geplande inval, en deze heeft mij op zondagmorgen verwittigd, geheel volgens de procedure. Het is aan de procureur om hierover te communiceren.”

    Meldingsformulier

    Ze somde voorts op welke maatregelen al zijn genomen om de alertheid rond radicaliserende jongeren aan te scherpen. Ze ging ook dieper in op de werking van de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC).

    D’haeseleer stelde voor om het formulier, waarmee een burger vermoedelijke radicalisering kan melden, aan te passen. “Nu moet je al je persoonsgegevens meedelen en dat werkt drempelverhogend, ook al uit schrik voor mogelijke represailles. Je hebt hier niet met kruimeldieven te maken.”

    Die persoonsgegevens waren volgens de burgemeester nodig om naderhand feedback te kunnen geven aan de melders. “We zullen het formulier wel breder bekend maken; alle betrokkenen hebben een toelichting gekregen. Maar het beeld alsof het hier vol loopt met geradicaliseerden, klopt niet.”

    Je kunt het volledige debat hierboven (her)bekijken.

    Info: meldingsfiche radicalisering.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons