Omloop Het Nieuwsblad komt 3 jaar langer aan in Ninove

    20 juni 2022

    NINOVE – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging maandagavond 20 juni principieel akkoord om de aankomst van de Omloop Het Nieuwsblad van 2023 tot en met 2025 in Ninove te houden. De stad betaalt daarvoor € 180.000,00 (excl. BTW) per jaar.

    Burgemeester Tania De Jonge somde de redenen op, waarom zij die aankomststreep in Ninove wil behouden. In notendorp haar argumentatie.

    Wielerfeest

    “Het is dé openingsklassieker met een internationale uitstraling en Willy Verlé verdient een volwaardig wielerfeest in volle omvang. Het Omloop Finish Team staat voor een vlekkeloze organisatie en is heel gemotiveerd om dit verder te zetten, in samenwerking met de verschillende stadsdiensten. Er is een return voor de horeca, de hotels, de B&B’s en de handel in de dagen nadien. De sport verbindt de mensen en brengt vreugde.”

    De stad betaalt hiervoor goed € 600.000 voor de drie jaar. “Dat is € 20.000 per jaar minder, dan Flanders Classics oorspronkelijk vroeg en het contract loopt 3 jaar. Dat is nog heel duur, maar dat is nu eenmaal de prijs voor een UCI-wedstrijd. Met Galmaarden en Geraardsbergen zullen we nog rond de tafel zitten om te zien wat zij kunnen bijdragen.”

    Locatie

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) kon zich vinden in haar argumentatie en appreciatie voor Willy Verlé en het Omloop Finish Team.

    “Ik vraag oog te hebben voor de huidige aankomst op zich, die volgens mij en ook volgens nogal wat handelaars niet ideaal is. Denk na over andere locaties: de Halsesteenweg in Meerbeke of de Aalstersesteenweg of Den Doorn bijvoorbeeld. Maar principieel heb je onze volle steun.”

    Ook Stijn Vander Elst (Open VLD) zegde zijn steun toe en vond dit een goed onderhandeld akkoord.

    “Maar ook ik vind de huidige aankomstplaats aan de Onderwijslaan te veel belastend voor de handelaars, al zal de horeca daar dan wel baat bij vinden. Volgend jaar heeft carnaval trouwens terug in hetzelfde weekend plaats. Bekijk dus eens andere opties.”

    Onthouding

    Lieven Meert (Samen) had eveneens oog voor de meerwaarde van een dergelijk evenement.

    “Maar dit heeft een grote budgettaire impact. Het netto-effect is moeilijk in te schatten en eerder subjectief. Ik vind dit geen € 200.000 belastinggeld per jaar waard. Je geeft daarmee 3 tot 4 personeelsleden werk voor een jaar en 30 % van de bevolking heeft het moeilijk. De budgettaire toestand van de stad is zorgwekkend. Je kunt dat betalen, maar wat schrap je in de plaats? Ik stel voor om dit pas goed te keuren in het kader van de bespreking van het budget in september en zal me dus nu onthouden. En als je het toch doet, praat dan met de buurgemeenten en met Flanders Classics om de prijs te drukken. Het is mij € 50.000 tot € 100.000 per jaar waard.”

    De Open VLD-schepenen Alain Triest en Marc Torrekens sloten zich aan bij de argumentatie pro aankomst, al moet over het budget met de buurgemeenten inderdaad worden gesproken.

    Michel Casteur (Open VLD) ging nog een stap verder. “Vanuit Samen wordt zwaar gedaan over het budget. Er zijn andere organisaties, die veel minder bezoekers krijgen en heel wat meer kosten. Je mag er tegen zijn, maar wij stemmen dan ook niet mee met andere zaken.”

    Budget

    Wassim Hassine (Samen) vond de aankomstplaats een te eliltair VIP-gebeuren, waar niet iedereen toegang toe had. “De stad kan nog veel meer doen op het vlak van omkadering en marketing om er een volksfeest van te maken en er alle Ninovieters in te betrekken.”
    Ook hij stelde een kleiner budget voor.

    Zijn fractiegenote schepen Katie Coppens (Samen) vond dit geen politieke beslissing.

    “Het kost veel geld, ja, maar andere dingen kosten ook veel geld. We zijn altijd een fractie geweest van beleving om ook te laten zien wat Ninove te bieden heeft. Ik steun dit voorstel vanuit mijn buikgevoel, omwille van de sport.”

    Schepen Wouter Vande Winkel (Samen) steunde ten gronde het voorstel, al kan de stad inderdaad veel meer doen op het vlak van beleving. “En het vroeg altijd heel veel inspanningen van de dienst mobiliteit. Nu zal dit onmogelijk zijn. Tegen september moet hiervoor een oplossing worden gevonden.”

    De aanvullende discussie bracht geen nieuwe argumenten aan. Tot schepen Joost Arents (Onafh.) zich ook openlijk tot het onthouderskamp bekende.

    “Ik ben bezorgd omdat de cijfers van het stadsbudget niet goed evolueren. We hebben bij de opmaak van de meerjarenbegroting geen rekening gehouden met de hoge inflatie en de stijgende energiekosten. Onze uitgaven zijn nu groter dan onze inkomsten. We moeten eerst onze primaire kosten betalen en de Omloop is een secundaire kost. Ik zal me onthouden.”

    Guy D’haeseleer vond dat de schepen voor zijn beurt had gesproken en dit pas had mogen doen na de stemming als verantwoording van zijn onthouding. Stijn Vander Elst was zelfs heel kort aangebonden in zijn reactie: “Ik kan het niet appreciëren, dat u het laat voorkomen alsof we plots op een failliet afstevenen.”

    De stemming leverde een grote meerderheid op. Alleen Lieven Meert, Veerle Cosyns (Samen) en Joost Arents onthielden zich: een fractieleider en twee schepenen.

    De komende drie jaar zal de eindstreep van de Omloop Het Nieuwsblad dus terug in Ninove liggen, als het heel onzeker of dat nog op de Onderwijslaan zal zijn.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons