Opkomst en val van de vzw Ninoverend

    27 mei 2022

    NINOVE – De samenwerking van de stad met de vzw Ninoverend is stopgezet. Dat was al bekend. Tijdens de gemeenteraad van 23 mei had daarover een slotdebat plaats.

    Schepen voor lokale economie Alain Triest (Open VLD) herhaalde de redenen voor deze stopzetting.

    “De procedure en de werkwijze voor overheidsopdrachten vergt teveel werk en tijd van de handelaars. Kleine uitgaven niet moeten verantwoorden kan in deze context niet. Tenslotte kunnen wij geen extra voltijdse kracht ter beschikking stellen van de vzw, aangezien de dienst lokale economie zelf personeelstekort heeft.”

    Stoppen

    De niet-gebruikte subsidies van 2021 worden in overleg met de financieel directeur teruggestort; voor 2022 is nog geen enkele subsidie betaald, ook niet de gevraagde extra € 10.000 voor het reuzenrad.

    “Als de vzw Ninoverend zelf zou stoppen, moet na vereffening het saldo naar een goed doel gaan. Aangezien er geen samenwerking meer is met de vzw, schrapt de stad ook de solidariteitsbijdrage. Deze was wegens de corona-situatie trouwens nog nooit geïnd.”

    De schepen vroeg even de tijd om een nieuw plan voor de toekomst uit te werken, samen met de dienst lokale economie en de centrummanager. “Ninove zomert en de jaarmarkt staan zeker al op de agenda. De beloofde € 250.000 van Mitiska (nvdr: van winkelpark Ninouter) zal dienen voor shoppingevenementen in de toekomst.”

    Saga

    Daarna nam Guy D’haeseleer (Forza Ninove) uitgebreid het woord om een round up te maken van “de saga van de vzw Ninoverend”, meer dan 5 maand na zijn eerste interpellatie. Hij overliep de belangrijkste elementen: de hoorzitting, de nog steeds ontbrekende boekhouding, de verschillende versies en uitspraken over de ontvangsten en uitgaven, de onvolledige samenstelling van de raad van bestuur, de zelfbedieningspolitiek van sommige leden van die raad, de gebrekkige controle ondanks de knipperlichten…

    Hij besloot zijn rekwisitoor: “Het Blauw Fabriekje wou alles bij het oude laten. Pascal Carael deed zijn goesting, met zo weinig mogelijk inspraak. Het is jammer, dat de gemeenteraad niet meer kan oordelen in een openbare zitting. Carael legde wel stoere verklaringen af in de pers, maar is ondertussen zelf gaan lopen. Hij wist, dat zijn situatie onhoudbaar was en jullie hebben dat goed opgelost. Hier heerste een groot deontologisch probleem van normenvervaging. Als wij onze rol niet hadden gespeeld, waren er nog steeds een vzw Ninoverend en een solidariteitsbijdrage. Als te lang dezelfde partijen en steeds dezelfde mensen aan de macht blijven, krijg je die normenvervaging. Er ligt nog veel werk op de plank.”

    Ontslag

    Karolien De Roose (N-VA) ging nog verder en vroeg het ontslag van schepen Triest. “Dat niet doen, voedt de antipolitiek. Dit dossier is mismeesterd en zal u blijven achtervolgen. Neem dan de verantwoordelijkheid en dien uw ontslag in.”

    Schepen Triest is dat alvast niet van plan: “Zodra we onduidelijkheden zagen, hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen. Nu kom je groot theater maken. Natuurlijk was ik enthousiast, want elders werken gelijkaardige vzw’s wel. Het blijft jammer, dat we de samenwerking moeten stoppen. Maar we zullen nieuwe plannen uitwerken, dat is belangrijk in dit hele verhaal.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons