Over regenbogen en zebrapaden

    23 maart 2022

    NINOVE – De stad zal twee zogenoemde regenboogzebrapaden aanbrengen ter hoogte van de rotonde op de Centrumlaan/Onderwijslaan. Een stevig debat over de zin/onzin van die symboolpaden was het gevolg tijdens de gemeenteraad van 21 maart.

    De beide oversteekplaatsen voor voetgangers krijgen een uitvoering in rood, oranje, geel, groen, blauw en violet, tussen de witte zebrastrepen door.

    Advies

    De verkeerscommissie had hierover op 23 juni 2021 weliswaar een ongunstig advies verleend. “Er is geen enkel juridisch kader, waarin het regenboogzebrapad is opgenomen waardoor dit sterk af te raden is op de openbare weg. Bij een eventueel ongeval kan onduidelijkheid zijn over de rechtsgeldigheid van het zebrapad en de voorrangsregeling.”

    In dat geval kan de stad Ninove hiervoor worden in gebreke worden gesteld.

    Signaal

    Maar mobiliteitsschepen Wouter Vande Winkel (Samen) zag dit anders.

    “Een regenboogzebrapad is een krachtig signaal en wil aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van alle genders. We kozen specifiek voor een locatie vlakbij het stadhuis om extra in de verf te zetten, dat Ninove die acceptatie ten volle ondersteunt.”

    Vooraleer het debat daarover loos ging, rakelden Annelies Van Den Neucker (Open VLD) en Karolien De Roose (N-VA) nog even een aanvaring op over wie nu wie vliegen had afgevangen met het voorstel van een dergelijk zebrapad. Succes heeft immers vele vaders en moeders.

    Tegen

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) zegde nadien waar het voor zijn partij op staat: “We zijn tegen de onderdrukking van holebi’s en voor een nultolerantie ten aanzien van discriminatie op dat vlak. Maar een dergelijk zebrapad helpt de zaak niet vooruit. Wij zullen dus net als de N-VA en de Open VLD in Aalst tegen stemmen.”

    Hij kreeg weerwerk van Stijn Vander Elst (Open VLD), die wees op het wetgevend werk van zijn partij ten voordele van adoptie door holebi’s: meer dan symboliek dus.

    Ook schepen Vande Winkel betreurde dit standpunt van Forza Ninove. “We komen van een samenleving, waarbij mensen zich om die reden moesten wegstoppen. Nu leven we in een inclusieve samenleving. Dit is meer dan symboliek.”

    Kloof

    “Als je kunt garanderen, dat homokoppels in bepaalde Brusselse wijken hand in hand kunnen lopen”, repliceerde D’haeseleer, “dan pas beteken je iets voor die mensen. Verkeerstekens helpen niet, je sust enkel je eigen geweten.”

    Toen ook schepen Veerle Cosyns (Samen) zich in het debat mengde en Vande Winkel het vuur nog wat oppookte, bleek andermaal de diepe kloof tussen de meerderheidspartijen en Forza Ninove.

    Info: herbekijk hier het volledige debat – Lees ook ‘Alle kleuren van de regenboog‘.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons