Over snelwinkelen en een half uur gratis parkeren

    09 juni 2020

    NINOVE – In het centrum van Ninove mag je nog tot eind juni een half uur gratis parkeren. Veel te kort, volgens Guy D’haeseleer (Forza Ninove) tijdens de virtuele gemeenteraad van 28 mei. Ruim voldoende, voor schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD).

    Dat half uur gratis parkeren met de schijf is een van de maatregelen om de lokale handelaars te ondersteunen. “Als je in en voor de winkels in de rij moet staan is een half uur ruim onvoldoende”, was de kritiek van D’haeseleer hierop. “Thuisverpleegkundigen moeten bovendien om het half uur hun schijf verder draaien. Is het misschien de bedoeling om zo weinig mogelijk volk in de stad te hebben? Ik denk niet dat je voor die maatregel op veel steun bij de handelaars kunt rekenen. Waarom niet tot september gratis laten parkeren in plaats van die pestmaatregel.”

    Rotatie

    “Het is precies op vraag van de handelaars, dat we voor het half uur kozen”, weerlegde de schepen de kritiek. “Als je gratis parkeren toelaat in het centrum, kan iedereen hier de hele dag zijn auto kwijt zonder te kopen. Eigenlijk passen we nu een uitbreiding toe van het shop & go-systeem. En als je de kaart goed gebruikt kun je langer dan een half uur gratis parkeren. We willen zoveel mogelijk rotatie in de betalende zone. Na een evaluatie zullen we die maatregel zo nodig verlengen.”

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) trad haar schepen bij. Om het snelwinkelen (runshoppen) te stimuleren was dit volgens haar de juiste keuze. “Dat is in overleg gebeurd met de Middenstandsraad. Elders kun je dan langer en gratis parkeren.”

    D’haeseleer was niet onder de indruk van de argumentatie. “De Middenstandsraad had een beperking gevraagd, maar geen half uur. Twee uur is beter, want er zijn ook nog mensen, die in de stad moeten werken. Nu breng je schade toe aan de middenstand en de thuisverpleging.”

    “Er zijn maar 50 retributies uitgeschreven voor meer dan anderhalf uur parkeren”, gaf de schepen nog mee. “En als thuisverpleegkundigen een kopie van hun erkenning tonen, mogen ze langer parkeren. Je moet toch ergens een lijn trekken. Er zijn geen lange wachtrijen meer aan de winkels, maar we zitten nog altijd in het runshoppen.”

    Om het eens niet in het Engels te zeggen: geen slenterwinkelen, wel snelwinkelen.

    De meerderheid bekrachtigde met 17 tegen 15 de beslissing van het schepencollege.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons