Schepen Alain Triest (Open VLD): “Onder die voorwaarden was het moeilijk werken”

    16 May 2022

    NINOVE – De raad van bestuur van de vzw Ninoverend besliste op 03 mei 2022 om in onderling akkoord de samenwerkingsovereenkomst met de stad te ontbinden. De schepen voor lokale economie brengt dit agendapunt op de gemeenteraad, samen met de afschaffing van de solidariteitsbijdrage.

    “Uit analyse blijkt, dat de vzw moet voldoen aan de wet op de overheidsopdrachten”, aldus de schepen. “Dat betekent een hoop verplichtingen en een heel pak werk voor de handelaars, die in deze vzw zitten. Op de vraag naar een extra full time kracht voor de vzw kon ik niet ingaan. Ik kom zelf al twee mensen tekort op mijn dienst lokale economie, dus dat lukt niet.”

    Verantwoording

    Evenmin kon hij ingaan op de vraag van de vzw om geen verantwoording te moeten afleggen voor kleine uitgaven.

    “Dat kan niet. Een vzw moet voldoen aan de wetgeving en elke euro verantwoorden. We botsen dus op een aantal beperkingen, die de werking heel moeilijk maken. Bijvoorbeeld het kasdagboek moet op de zetel van de vzw liggen, in dit geval het stadhuis. De inkomsten en uitgaven moeten dezelfde dag nog worden ingeschreven, wat praktisch ook moeilijk is.”

    Als de gemeenteraad maandag 23 mei daarmee instemt, zal de samenwerking met de vzw Ninoverend stoppen.

    “Ik zal nadien zoeken naar een andere oplossing. De centrummanager zal in dat nieuwe scenario een rol blijven spelen. Maar daarover kan in nu al moeilijk uitleg geven omdat ik alles eerst goed wil uitwerken.”

    Consequenties

    De samenwerking tussen de stad en de vzw is dus geen lang leven beschoren geweest.

    “Jammer genoeg niet. Ik veronderstel dat de meerderheid en de oppositie met mij akkoord zullen zijn. We zullen het die avond wel zien en ik laat het aan anderen om daaruit eventuele consequenties te trekken. Ik neem aan, dat hierover nog voldoende reacties zullen komen. Zelf baseer ik me enkel op de feiten, die we hebben vastgesteld: de zeer moeilijke werking en de voorwaarden, waaraan we moeten voldoen. Dat betekende voor mij dat het echt onwerkbaar was. We stoppen dus best op dit moment en zien hoe we het in de toekomst op een andere manier kunnen oplossen.”

    Bijdrage

    De afschaffing van de solidariteitsbijdrage is daaraan gekoppeld.

    “Deze is destijds in het leven geroepen om subsidies voor de vzw te hebben. Als de samenwerking stopt, zijn geen subsidies meer nodig en dus evenmin een solidariteitsbijdrage. Dat is nogal logisch: het een is het gevolg van het ander.”

    Lees ook: vzw Ninoverend ontbonden.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons