Stadsbestuur over aantijgingen liberale vakbond in verband met De Kleine Dender

    19 januari 2023

    NINOVE – Het college van burgemeester en schepenen (CBS) reageert op het persbericht van de liberale vakbond VSOA van 18 januari. “Daarin wordt de indruk gewekt, dat het huidige personeel van het zwembad De Kleine Dender het slachtoffer zou worden van de sluiting van het zwembad op 10 maart 2023. Niets is minder waar.”

    Het zwembad De Kleine Dender is volgens het stadsbestuur altijd een groot succes geweest, mede dankzij de inzet van het personeel.

    “Na 20 jaar was het zwembad echter aan een forse opknapbeurt toe. Bovendien verloopt op 10 maart 2023 de milieuvergunning. Om te voldoen aan de nieuwe milieuvoorschriften zijn belangrijke investeringen noodzakelijk. Vele andere lokale besturen kiezen op dit moment voor een sluiting. Het Ninoofse stadsbestuur wil het zwembad behouden en er verder in investeren voor de volgende 30 jaar.”

    PPS

    De stad organiseerde samen met het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) De Kleine Dender een overheidsopdracht.

    “De toewijzing van de overheidsopdracht liep enkele maanden vertraging op door de oorlog in Oekraïne. De marktomstandigheden waren begin dit jaar te verstoord om een goede offerte te kunnen ontvangen. Bovendien was er onzekerheid over het energieaanbod. Toen deze onzekerheden opklaarden in de loop van het najaar, heeft het CBS in samenspraak met het AGB onmiddellijk een beslissing genomen.”

    In november is de opdracht toegewezen aan Sportoase, wiens voorstel van publiek-private samenwerking (PPS-formule) de beste keuze bleek. Het zwembad wordt ingrijpend verbouwd en uitgebreid met onder meer recreatieve elementen, een instructiebad en een danszaal.

    Personeel

    “Het AGB en de stad hebben steeds open gecommuniceerd met de personeelsleden. Zij zijn als eersten ingelicht over de gemaakte keuze. Er vonden verschillende overleg- en informatievergaderingen plaats. De syndicale organisaties waren eveneens betrokken. Personeelsleden konden ook steeds een individueel gesprek aanvragen. Er is een bezoek georganiseerd aan het zwembad van Sportoase in Heist-op-den-Berg.”

    “De stad en het AGB gaan zorgzaam om met het personeel”

    In die communicatie is steeds gesteld, dat de stad Ninove en het AGB niet de intentie hebben om personeelsleden te ontslaan.

    “De doelstelling is om elk personeelslid een volwaardige betrekking aan te bieden op zijn of haar maat, ofwel bij de stad Ninove ofwel bij Sportoase. Bij de zoektocht naar een oplossing voor elk individueel personeelslid moeten de stad en het AGB wel de wettelijke voorschriften respecteren. Hierbij is het van belang te weten, dat de personeelsleden tewerkgesteld zijn bij het AGB en niet bij de stad Ninove.”

    Rechtspositie

    Voor een tewerkstelling bij de stad moeten de bepalingen inzake externe mobiliteit (bepaald in hoofdstuk 15vart 142 paragraaf 1 & 2) van de rechtspositieregeling worden gevolgd.

    “Zo niet is een tewerkstelling bij de stad juridisch niet mogelijk. Voor externe mobiliteit zijn er aparte toelatingsproeven. Deze kandidaten worden bij voorrang in dienst genomen met behoud van hun anciënniteit en arbeidsvoorwaarden. In het verleden hebben reeds verschillende personeelsleden met succes de overstap gemaakt van het AGB naar de stadsdiensten. Daarnaast wordt met Sportoase verder besproken welke personen graag in het nieuwe zwembad willen werken. Tevens wordt voor deze mensen een tussenoplossing gezocht voor de periode van de bouwwerken. De stad en het AGB gaan derhalve zorgzaam om met het personeel. Zij waren mee de oorzaak van het succes van het bestaande zwembad. Deze lijn wordt doorgetrokken naar de toekomst.”

    Info: lees ook ‘Liberale vakbond hekelt selectieproeven…’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons