’t Licht schijnt in de duisternis

  27 juni 2023

  NINOVE – Behalve de twee Groenen, waren alle raadsleden het maandagavond 26 juni roerend eens: de openbare verlichting kan in Ninove en de deelgemeenten ’s nachts beter terug aan.

  Het stadbestuur besliste om vanaf 4 december 2022 op weekdagen de straatverlichting te doven tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens, gelet op de hoge energiekosten op dat moment.

  Veiligheid en comfort

  “Intussen behoren de zeer hoge energieprijzen gelukkig tot het verleden en is er het bijkomende argument van de veiligheid”, aldus Guy D’haeseleer (Forza Ninove). “Vele Ninovieters voelen zich onveilig bij een gedoofde straatverlichting; dat is ook oncomfortabel. Tijdens de vakantieperiode zijn de mensen ’s avonds langer buiten en hebben heel wat evenementen plaats. Ik stel dan ook voor om terug te keren naar de toestand voor 4 december 2022.”

  Stijn Vander Elst (Open Vld) en Anja Beeckman (Samen) vroegen eveneens om het doven van de openbare verlichting te herzien. De besparingsreden vervalt, gelet op de fors gedaalde energieprijzen. “Tijdens de zomerevenementen zullen meer mensen zich in het pikkedonker moeten verplaatsen. Vanuit het oogpunt van de (verkeers)veiligheid is nachtelijke verlichting ook wenselijk. Wij stellen voor om ’s nachts de openbare verlichting niet meer te doven of minstens de tijdspanne aan te passen, ook in overleg met de naburige gemeenten en steden.”

  Karolien De Roose (N-VA) had al in januari een herziening gevraagd, wat toen nog was weggewuifd. Ze refereerde aan Aalst, waar Fluvius met een minimale ingreep terug de nachtverlichting kan aanzetten in bepaalde zones. Dus legde zij een motie voor: “De gemeenteraad vraagt, dat onmiddellijk het initiatief wordt genomen om de verlichting in de binnenstad en het centrum van de deelgemeenten niet meer te doven. Na een grondige evaluatie van de huidige maatregel kan dit later worden uitgebreid naar het hele grondgebied.”

  Pro en contra

  Voor schepen van openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) zijn er pro en contra’s bij de gedoofde openbare verlichting.  “We besparen € 100.000 per jaar en verbruiken minder. Een terugkeer naar het oude systeem zou dat alles doen wegdeemsteren. Er zijn daarentegen wel argumenten van veiligheid en beleving.”

  Volgens hem heeft de energiebeheerder Fluvius dit verkeerd aangepakt, zonder evaluatie of bevraging. “Differentiëren is nu inderdaad mogelijk. Voor de binnenstad moeten wel een 60-tal elektriciteitscabines handmatig worden aangepast; voor het hele grondgebied spreken we van 257 cabines.”

  Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) zegde veel aangesproken geweest te zijn op het doven van de openbare verlichting. “We hebben die maatregel wel aangepast tijdens carnaval. Een terugkeer naar het oude systeem zou pas kunnen vanaf oktober, maar waar mogelijk zou het nu al kunnen en later iets ruimer.”

  Guy D’haeseleer waarschuwde voor een dienstverlening met twee snelheden: voor de binnenstad en de buitengemeenten. “De burgers van die deelgemeenten betalen ook belasting.”

  Jordy De Dobbeleer (Samen) sprong zijn schepen Vande Winkel bij. “Een pak Ninovieters en natuurliefhebbers vinden die donkere nachten wel positief. We mogen het belang van een echte nacht niet onderschatten. Ga trouwens maar eens naar Frankrijk en Spanje op vakantie: daar is het altijd donker ’s nachts.”

  Compromis

  Omdat de geesten van de meeste raadsleden naar elkaar toegroeiden, lastte ervaringsdeskundige en gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open Vld) een pauze in voor een informeel overleg. Na een kwartier bleek dit een goede keuze te zijn en konden alle partijen zich vinden in een compromistekst van Guy D’haeseleer: “We zullen het regime zo vlug mogelijk terugdraaien voor de binnenstad en zodra dit technisch mogelijk is ook voor de deelgemeenten.”

  Dat compromis is unaniem aanvaard, op de onthouding na van de twee Groen/Samen-leden Jordy De Dobbeleer en Wouter Vande Winkel. Deze laatste zegde wel toe om het besluit loyaal uit te voeren.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons