Wenkt de uitgang voor de voorzitter van de vzw Ninoverend?

  23 februari 2022

  NINOVE – In een lange en gedetailleerde strafrede fileerde Guy D’haeseleer (Forza Ninove) tijdens de gemeenteraad van 22 februari de werking van de vzw Ninoverend. Hij viseerde meer bepaald de voorzitter, Pascal Carael. Niemand van meerderheid of oppositie nam diens verdediging op zich.

  Bij aanvang van zijn filippica friste D’haeseleer het geheugen op van de raadsleden.

  Hij hekelde nogmaals de manier, waarop de voorzitter op 14 augustus 2021 via een mailbericht een extra subsidie had gevraagd van € 10.000 voor het reuzenrad tijdens de eindejaarperiode. Dat bedrag kwam bovenop de jaarlijkse dotatie van € 75.000, die zijn vzw van de stad ontvangt. Daarvan was geen offerte terug te vinden.

  Ook de uitlatingen van de voorzitter aan het adres van de centrummanager en de dienst lokale economie passeerden nogmaals de revue.

  Facturen

  De werking van de vzw Ninoverend zelf, kon volgens de Forza-voorman evenmin door de beugel; de raad van bestuur is niet eens rechtsgeldig samengesteld.

  Wat hem vooral hoog zat, was het gebrek aan transparantie met betrekking tot de facturatie en de besteding van de middelen. De raad van bestuur weigerde in een rapportage details over twee facturen van respectievelijk € 14.976 en € 13.587. Die zijn betaald aan een lid van diezelfde raad van bestuur. Dit was voor D’haeseleer noch min noch meer een opgestoken vinger ten aanzien van het stadsbestuur en deontologische helemaal fout.

  “Hoe lang gaan jullie nog kruipen voor die man?”

  Transparantie

  Schepen Alain Triest (Open VLD) wachtte de onmogelijke taak om het haast onverdedigbare te verklaren. Dat hij niet in de raad van bestuur zat, was een bewuste keuze; hij zou dat in de toekomst evenmin doen. Tegen juli 2022 komen nieuwe statuten. De algemene vergadering zal zich hierover uitspreken en een nieuwe raad van bestuur  kiezen.

  Hij beloofde had alle documenten, waarover hij op dat moment beschikte, al ter beschikking gesteld en beloofde zo snel als mogelijk volledige transparantie. Het volledig dossier van de vzw Ninoverend zou nog deze week aanwezig zijn op de maatschappelijke zetel: Centrumlaan 100 (het stadhuis).

  Karolien De Roose (N-VA), Rudy Corijn (Forza Ninove), Lieven Meert (Samen) en Stijn Vander Elst (Open VLD) bleken toch wel geschrokken over wat D’haeseleer naar boven had gespit en eisten een grondig onderzoek. Ook verbijstering bij burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “De schepen nodigt de vzw uit naar het schepencollege. Zolang er geen transparantie is, schorten we de werking ervan op.”

  Openheid

  Zoveel was duidelijk: de vzw en zeker de voorzitter ervan konden dinsdagavond 22 februari op geen enkele steun rekenen binnen de gemeenteraad.

  Ofwel geeft de voorzitter volledige openheid van zaken en kan hij hier sterker uit komen. Ofwel lukt dat niet en houdt hij best de eer aan zichzelf. Wachten tot de bui overwaait is geen optie, anders blijft de odeur van collusie hangen; voor de meerderheid, maar zeker voor de Open VLD, op wiens lijst de voorzitter figureerde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

  Maar ook in deze zaak is Pascal Carael onschuldig, tot het tegendeel is bewezen. Hij heeft dus recht op een wederwoord, dat je in een andere bijdrage kunt lezen. Pascal Carael: “Ik zal zeker tekst en uitleg geven over de aantijgingen”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons