Burgemeester over gepland sociaal wooncomplex Oude Kaai

    10 maart 2023

    NINOVE – Ook burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) wou haar kijk geven op de bouw van de sociale wooneenheden, waardoor de parking aan de Oude Kaai zal verdwijnen.

    De stad heeft de grond en de gebouwen op de hoek van de Graanmarkt in de jaren negentig van de vorige eeuw verworven en gesloopt.

    Verplichting

    Dat gebeurde via subsidiëring van de overheid”, legt Tania De Jonge uit, “mits de voorwaarde de vrijgekomen gronden te bestemmen voor sociale huisvesting. Het beperkt plan van aanleg (BPA) is in die zin opgemaakt. In 1997 duidde de gemeenteraad de sociale bouwmaatschappij ‘Ons Zonnig Huis’ aan voor de realisatie van dit sociaal woonproject.”

    ‘Ons Zonnig Huis’ fusioneerde later met ‘Veilig Wonen’ tot de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Denderstreek.

    “De stad kon dus niet anders, dan haar verplichtingen aan de overheid nakomen en de grond verkopen voor een sociaal bouwproject aan die sociale bouwmaatschappij. Deze uitvoering is dus een wettelijke verplichting en kan niet zomaar worden herbekeken.”

    Ninia

    De bouw van de sociale wooneenheid zal een groot verlies aan parkeerplaatsen betekenen op een belangrijk ankerpunt van de Graanmarkt.

    “Het zal niet evident zijn om dit op te vangen”, beaamt de burgemeester, net als schepen Alain Triest dat eerder al verklaarde. “We moeten mensen stimuleren om de overige parkeerplaatsen in te nemen en in de toekomst biedt de Inghelandsite ook wel mogelijkheden. Ninove heeft met Ninia een parkeertoren met heel democratische tarieven. In geen enkele stad kan je immers voor € 4 een hele dag parkeren. Die parkeergelegenheid moet misschien meer worden gepromoot als een goedkope parking op wandelafstand van ons winkelhart.”

    Ruimte

    Volgens de burgemeester streeft de stad steeds naar een evenwicht van privéwoningen – waarvoor de markt nog niet is verzadigd – met sociale woningbouw. “Dit project stond al heel lang in de steigers en kende al tal van voorbesprekingen om er een kwalitatief project van te maken. Wanneer de werken starten is nog niet helemaal duidelijk.”

    Zij deelt de bekommernis over de ruimte voor kermissen.

    “Een kermis in een stad als Ninove moet aantrekkelijk blijven met attracties die best zo kort mogelijk bij elkaar staan. We kunnen natuurlijk geen pleinen bijmaken en zullen alle nuttige ruimte moeten benutten. De dienst lokale economie en de bevoegde schepen zullen een herindeling van de kermisattracties uitwerken en dit ook toetsen aan de brandveiligheidsnormen en de vlotte bereikbaarheid voor de kermisbezoekers. We beseffen, dat dit geen evidente opdracht is en hopen samen met de kermisuitbaters tot een goed voorstel te komen.”

    Info: lees ook ‘Wat met parking en kermisplein…’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons