Nieuwe versie dossier Luminus-windturbine Pamelstraat-Oost

    25 januari 2024

    NINOVE – De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) kwam dinsdag 9 januari bijeen over het dossier Luminus. Deze energieleverancier diende een nieuwe versie in van het dossier.

    De nv Luminus had een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de plaatsing van een windturbine op het terrein van Coatinc aan de Pamelstraat-Oost 500-502. Deze turbine met een tiphoogte van 236 m zou jaarlijks elektriciteit opwekken voor 4.200 gezinnen.

    Het openbaar onderzoek liep tot 25 november 2023 en in die periode kwamen meer dan 150 bezwaarschriften binnen uit Ninove en het aangrenzende Pamel (Roosdaal). Het lokale bestuur van Roosdaal kantte zich tegen de plannen. Het Ninoofse college van burgemeester en schepenen gaf op 6 november 2023 een negatief advies.

    Nieuwe versie

    Over dit Luminus-dossier kwam de GOVC dinsdag 9 januari 2024 samen.

    “Er waren 3 ongunstige adviezen: van de stad Ninove, het Agentschap Natuur en Bos en het departement Omgeving, afdeling Gebiedsontwikkeling”, zegde ons burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “Op de commissie zijn deze toegelicht en voorlopig gehandhaafd. Er is geen verslag gemaakt omdat Luminus wel de kans kreeg om een nieuwe projectversie in te dienen, waarin het bedrijf tegemoet komt aan de ongunstige adviezen.”

    De nieuwe projectversie is opgeladen en aanvaard door het departement Omgeving.

    “Deze besliste, dat de nieuwe versie niet opnieuw aan een openbaar onderzoek moet worden onderworpen. Er is ook nog geen nieuwe adviesvraag gestart. Aangezien die nieuwe versie volgens het departement tegemoet komt aan de ongunstige adviezen, zal de stad vermoedelijk ook geen nieuwe adviesvraag krijgen.”

    De uitspraak over de nieuwe projectversie valt uiterlijk op 13 maart 2024. “Normalerwijze zou hieraan voorafgaand nog een nieuwe commissie moeten samenkomen, maar dat besluit de GOVC zelf.”

    Dit dossier staat los van het andere windmolenproject ‘Ninove N/28’ van ENGIE. Dat voorziet de inplanting van 2 windturbines aan de Nederwijk-Oost en in Walput. Dat dossier lag tot en met zaterdag 20 januari ter inzage.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons