Vooralsnog geen kunstgrasveld voor Osta Meerbeke

    25 mei 2023

    MEERBEKE – De voetbalclub moet op korte termijn niet rekenen op een kunstgrasveld. Tenzij het Ninoofse stadsbestuur bij de budgetcontrole in juni een zak geld vindt.

    Voetbal is oorlog, ook op en omwille van een kunstgrasveld. Dat bleek  tijdens de interpellatie van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) in de gemeenteraad van 22 mei.

    Subsidies

    “Verschillende Ninoofse voetbalclubs hebben een kunstgrasveld voor de opleiding van hun (jeugd-) ploegen: KVK Ninove (2015), KVE Winnik (2018), VK Nederhasselt (2021) en KE Appelterre/KFC Voorde (2022). Naast Jong Neigem beschikt ook Osta Meerbeke nog steeds niet over een kunstgrasveld, niettegenstaande deze club reeds jaren een zeer stabiele (jeugd-)werking heeft. De staat van de velden laat niet toe om op een degelijke manier de opleiding te verzekeren. Sommige spelers verlaten dan ook de club om elders te gaan spelen/trainen, waar wel de noodzakelijke infrastructuur aanwezig is.”

    Dus stelde D’haeseleer voor om in 2023 de beschikbare middelen voor kunstgrasvelden te investeren in een veld voor Osta Meerbeke.

    Karolien De Roose (N-VA) sloot zich bij die vraag aan. “De N-VA Ninove heeft met een aantal mensen van Osta al verschillende gesprekken gevoerd.” Ze had ook de cijfers opgevraagd van de subsidies, die andere clubs hadden ontvangen, naast deze voor een kunstgrasveld van ± € 300.000: VK Nederhasselt € 575.000, Voorde-Appelterre meer dan € 1,1 miljoen, KVE Denderwindeke meer dan € 700.000; KVK Ninove bijna € 900.000.

    De clubs betalen hiervan wel een deel terug: 1 % gedurende 30 jaar.

    “Geen kritiek op deze subsidies”, aldus het raadslid, “maar een club van een gelijkaardige grootte als Osta Meerbeke ontving slechts € 450.000 en geen subsidie voor een kunstgrasveld.”

    Budget

    Schepen voor sport Marc Torrekens (Open Vld) kon niets beloven, omwille van de nog lopende budgetbesprekingen in het schepencollege. “Wij zijn echt begaan met de toestand van de terreinen in Meerbeke. Maar toch ook nog dit: gedurende 18 jaar stond € 250.000 klaar voor Osta Meerbeke. De club heeft er toen niets mee gedaan, op € 8.000 na. We hebben ook een subsidiereglement, unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad, waarin maximaal € 300.000 is voorzien. Dit jaar was geen geld voorzien om een aanvraag in te dienen.”

    Het dossier, dat Osta Meerbeke had ingediend, bleek stedenbouwkundig trouwens niet in orde. “Er moet dus een nieuw dossier worden ingediend en dan moeten we het budget daarvoor vinden. Voor 2023 zal het dus niet meer lukken, eventueel wel voor 2024 of 2025. Na de goedkeuring van het budget zullen we de mensen uitnodigen om na te gaan wat, waar en wanneer we iets kunnen realiseren. We zullen ook helpen bij de opmaak van een dossier, dat stedenbouwkundig voldoet en niet zonevreemd is gepland.”

    Inspanningen

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) schetste daarna nog de historiek van de inspanningen, die de afgelopen 3 legislaturen zijn gebeurd: € 3,7 miljoen voor de aankoop van grond en infrastructuurwerken. Maar ook zij kon niet meer beloven en verklaren dan wat de schepen al had gezegd.

    Daarmee waren Guy D’haeseleer noch Karolien De Roose gepaaid, wat aanleiding was voor een breedlopende discussie met menige sliding tackle.

    Uiteindelijk stemde de meerderheid het voorstel van D’haeseleer weg in een heropgeflakkerde gloed van eensgezindheid.

    Het is uitkijken naar de budgetbespreking van 26 juni voor een antwoord op de vraag of het stadsbestuur inderdaad een zak geld heeft gevonden.

    Info: herbekijk hier het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons