Stadsbestuur Ninove vraagt versnelling maatregelen inzake wateroverlast

    14 February 2022

    NINOVE – In een reactie op de studie over de gevolgen van een ‘waterbom’, vraag het stadsbestuur, dat de Vlaamse Regering versneld werk maakt van de noodzakelijke maatregelen om de problematiek van wateroverlast aan te pakken.

    “De vernieuwing van de sluizen op de Dender laat veel te lang op zich wachten”, aldus schepen van Openbare Werken Wouter Vande Winkel (Samen). “Die sluizen dateren nog uit de 19de eeuw en het is ondertussen al meer dan 10 jaar duidelijk, dat een vernieuwing absoluut noodzakelijk was. Als men op basis van dit rapport nog niet in hoogste versnelling gaat, kan je van schuldig verzuim spreken. Voor sommige onderdelen van de vernieuwing is zelfs nog geen ruwe timing bekend.”

    Noodplanning

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) vraagt technische ondersteuning voor het opstellen van een noodplanning.

    “Zo’n plan is een uiterst complex technisch gegeven en vraagt heel specifieke kennis. Bovendien wordt onze dienst noodplanning al twee jaar bijna volledig opgeslorpt door de organisatie van het vaccinatiecentrum. Ik verwacht dan ook dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid opneemt en de nodige ondersteuning biedt.”

    Het stadsbestuur benadrukt, dat Ninove zelf op alle vlakken de lat hoog legt met betrekking tot de waterproblematiek.

    Voorwaarden

    “Wij zijn heel betrokken binnen het overleg rond de waterproblematiek van de Dender en pleiten voortdurend voor een hoog ambitieniveau. Wij zijn bijvoorbeeld vragende partij om over de hele Dendervallei dezelfde strenge voorwaarden rond verharding op te leggen. Ook op dat vlak zou een gewestelijke verordening op Vlaams niveau beter zijn dan elk afzonderlijk gemeentelijke verordeningen uit te werken. Gemeenten bovenaan de valleiflanken moeten solidair zijn met de lagergelegen steden en gemeenten.”

    Het stadsbestuur wacht zelf niet op een verplichting. Zo wordt bij de toekomstige herinrichting van het plein aan de Kloosterweg het regenwater van de Abdijkerk al voor de helft opgevangen in een bufferbekken, ook al is de stad daar niet toe verplicht.

    Schepen van Ruimtelijke Ordening Katie Coppens (Samen): “Op die manier nemen we zelf ook onze verantwoordelijkheid op. Maar dat zal elke burger moeten doen. Iedereen moet goed beseffen dat bijvoorbeeld waterdoorlatende opritten de norm zullen worden. Ook al woon je op vijf kilometer van de Dender en bovenop de flanken van de vallei, een oprit in asfalt zal niet meer kunnen.”

    Info: lees ook ‘Waterbom  boven Ninove zou half miljard euro schade veroorzaken’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons