Elk halfuur naar Denderleeuw… vanaf 2025

    24 oktober 2023

    NINOVE – De zoveelste interpellatie over de slechte treinverbindingen en de deplorabele toestand van het stationsgebouw en -plein leverde tijdens de gemeenteraad van 23 oktober toch enig nieuws op.

    Dit keer was het de beurt aan Jordy De Dobbeleer (Samen) om die problematiek aan te kaarten. De reacties vanuit de andere fracties toonden aan, dat de toestand van het station, de omgeving en de slechte treinverbindingen niemand onberoerd laat.

    Verbinding

    Dit een-tweetje met de schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) liet die laatste toe toch enig relatief goed nieuws te brengen.

    “Het schepencollege had vorige week een overleg met een delegatie van de NMBS. Ons geduld is op. We kregen wel de bevestiging, dat vanaf 2025 om het halfuur een rechtstreekste verbinding naar Denderleeuw mogelijk is. Zeker is ook, dat de stationsparking geen betaalparking wordt. Voor de heraanleg van de stationsomgeving en het -plein gaan we voor een light-versie. Volgens een technisch vooronderzoek is de asfaltering van het plein en de straat mogelijk.”

    Leegstand

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) ging over het stationsgebouw. Voor de herwaardering van de leegstaande stations bestond een plan ‘La vie en gare’.

    “8 jaar geleden is voor het station van Ninove een dossier ingediend en in 2021 heeft Snel&Wel dit hernomen. Begin februari 2022 is het goedgekeurd, maar ondanks vele stappen kwam op 9 december 2022 toch een negatief antwoord. Op 21 september 2023 hebben we nogmaals een poging ondernomen, maar zonder resultaat. Daarom hebben wij besloten het gebouw op de lijst van de leegstand te zetten.”

    Sloop

    Misschien door die extra druk leverde het overleg van vorige week ook op dat vlak iets op. “De NMBS zal een gerichte controleactie voeren, samen met de lokale politie en tijdelijk vaste camera’s installeren, onder meer aan de fietsenstalling. Nu is dit blijkbaar een prioritair dossier. Er is ook het voorstel om het gebouw deels te slopen en een open vertrekhal te voorzien. We zullen onze feedback sturen. Ik hoop dat deze trein nu eindelijk vertrokken is.”

    Haar schepen voegde er nog aan toe, dat het na de sloop geen 10 tot 15 jaar mag duren voor een nieuw initiatief. “De tijd van overleg en dialoog is voorbij. Er moeten noten worden gekraakt.”

    Info: herbekijk hierbij het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons