Fietsstraten moeten fietsers de ruimte geven

    07 oktober 2020
    De Burchtstraat

    NINOVE – In een aantal straten liet de stad zogenaamde fietsstraten aanleggen. Vanaf donderdag 8 oktober moeten deze niet alleen de fietsers ruimte geven, ook voetgangers zouden er baat bij hebben.

    Fietsstraten zijn ingericht als fietsroute; auto’s mogen er geen fietsers inhalen. In de Ninoofse fietsstraten geldt éénrichtingsverkeer voor de auto’s, fietsers kunnen er uit beide richtingen komen.

    In dergelijke straten mag je als fietser de volledige rijweg gebruiken als je in de rijrichting van de auto’s fietst. Fiets je tegen de rijrichting in, dan moet je voldoende ruimte geven aan de voertuigen, die uit de andere richting komen.

    Beleidsplan

    De aanleg van deze fietsstraten vormt een onderdeel van het fietsenbeleids- en actieplan, dat schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) tijdens de gemeenteraad van donderdag 18 juni voorstelde. Daarin gaat veel aandacht naar het fietsvriendelijker maken van de stad.

    Een aantal acties zijn al uitgevoerd. Bijvoorbeeld de nieuwe veilige fietsverbinding in Appelterre en de fietssuggestiestroken in de binnenstad en Meerbeke (Hemelrijk/Brielstraat). Er komen ook nog fietssuggestiestroken in de Krepelstraat (Denderwindeke) en de Pollarebaan (Pollare).

    Fietsstraten

    De fietsstraten komen op de volgende trajecten in de binnenstad:

    • de verbinding Burchtstraat (vanaf kruispunt met Onderwijslaan) – Oudstrijdersplein – Beverstraat – Lavendelstraat – Geraardsbergsestraat (tot aan kruispunt Vuurkruisersstraat);
    • vanaf het kruispunt Weggevoerdenstraat/Stationsstraat (Passage) via de Biezenstraat tot aan Beverstraat.

    Het begin en het einde van een fietsstraat zijn aangeduid met blauwe aanwijzingsborden en een logo op het wegdek.

    Schepen Vande Winkel: “Met die afgebakende fietsroutes creëren we twee hoofdassen in ons centrum. Daar bepaalt de fietser het tempo. Op die manier verlagen we ook de gemiddelde snelheid, wat de voetgangers ten goede zal komen. Het is een sterk signaal aan de automobilisten, dat ze in de drukste straten van ons centrum de ruimte delen met fietsers en voetgangers.”

    Met het project komt het stadsbestuur ook tegemoet aan een concreet voorstel uit het burgerparticipatieplatform ‘Mijn Ninove’.

    Info: 20200618 Gemeenteraad-fietsstraten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons