Hele dag controles tijdens ‘Verkeersveilige Dag’

    25 februari 2024

    OOST-VLAANDEREN – Verschillende politiezones en -diensten houden dinsdag 27 februari op meer dan 120 locaties in de provincie verkeerscontroles.

    De initiatiefnemers van deze Verkeersveilige Dag zijn de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter en de procureur-generaal, in samenwerking met de lokale politiezones en de federale weg- en scheepvaartpolitie. Zij willen de Oost-Vlaamse chauffeurs sensibiliseren rond de gevaren van de vier grote doders in het verkeer: rijden onder invloed van alcohol en andere drugs, het niet dragen van een gordel, afleiding zoals gsm’en achter het stuur en overdreven of onaangepaste snelheid.

    Minder reactietijd

    Die laatste is dé belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen. Internationaal gaat men er van uit, dat ongeveer een derde van de dodelijke ongevallen (mede) zijn veroorzaakt door overdreven of onaangepaste snelheid.

    Als je je aan de toegelaten limiet houdt, kan je beter zien en anticiperen op wat rondom jou gebeurt. Bovendien kan je nog op een veilige manier reageren of stoppen als plots iets onverwachts gebeurt zoals overstekende kinderen, uitwijkende fietsers, auto’s die parkeerplaatsen verlaten enzovoort. Daarom is de snelheidslimiet ook de veiligheidslimiet.

    Afleiding

    Het gsm-gebruik verhoogt het risico op een ongeval voor automobilisten met een factor 3,6. Naar schatting speelt afleiding een rol speelt bij 5 tot 25 % van de verkeersongevallen in Europa (bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde).

    Als je bent afgeleid, ga je anders rijden. Vooral de combinatie van visuele, fysieke en cognitieve afleiding blijken erg gevaarlijk: een berichtje tikken, een contact opzoeken, een voorwerp vastpakken. Je ogen, je handen en je volle aandacht zijn echt wel essentieel om veilig te kunnen sturen en op tijd en correct te reageren.

    Info: ’Veilig rijden’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons