Merellaan: van rustige woonstraat tot drukke sluipweg

  16 mei 2024

  NINOVE – De evolutie, die de Merellaan de afgelopen jaren doormaakte, is symptomatisch voor andere straten in de stad en de deelgemeenten. De bewoners willen zich daar echter niet bij neerleggen.

  Ze stelden een petitie op, die een 40-tal gezinnen al hebben ondertekend. “Zowat iedereen in de Merellaan en ook in de aangrenzende straten is deze overlast kotsbeu”, vertelde ons Patrick Cornelis als woordvoerder van de buren. “Al vanaf 5 uur ‘s morgens razen de vrachtwagens en auto’s hier aan hoge snelheden voorbij, in een zone 30 met een tonnagebeperking tot 3,5 ton. Een aantal buren heeft hierover ook de politie verwittigd en aangeschreven. Tot op heden zonder resultaat.”

  Sluipverkeer

  De oorzaak van die overlast: de Merellaan doet dienst als sluipweg voor de Aalstersesteenweg en de Ring. “De werken aan het kruispunt Den Doorn maken het probleem erger, maar zijn zeker niet de enige oorzaak. Er zijn ook veel handelszaken op de Ring West bijgekomen. Aangezien de werken aan Den Doorn nog maar in het beginstadium zijn, zal het sluipverkeer nog toenemen. Het is bovendien algemeen geweten, dat hier geen controle gebeurt op de snelheid of de tonnagebeperking, in tegenstelling tot de Aalstersesteenweg.”

  Elk voorstel van oplossing zal bij de bewoners van de Merellaan gehoor vinden: knippen van de Merellaan door een beperkt eenrichtingsverkeer, gerichte controles, een snelheidsindicator of zelfs een nepflitspaal.

  Structureel

  Schepen voor mobiliteit Stijn Vermassen (Samen-Vooruit) ging woensdagnamiddag 15 mei alvast in gesprek met hen. “Dit probleem doet zich ook in andere straten voor, die als een gemakkelijke doorgang dienen. Overal is het verkeer toegenomen en een oplossing is niet meteen eenvoudig. Ik denk aan structurele ingrepen zoals asverschuivingen of verkeerskussens. De Merellaan is ook breed en nodigt als het ware uit om sneller dan 30 km/uur te rijden. Bij een eventuele heraanleg later zal men daarmee moeten rekening houden.”

  Terugkeren op het besluit om de zone 30-maatregel hier en elders terug te draaien naar een zone 50, is voor de schepen geen optie. “Internationale studies tonen net het positief effect van die zone 30 aan op de verkeersveiligheid. Maar dan moeten we inderdaad wel kunnen toezien op de handhaving ervan.”

  De lokale overheid heeft daarvoor sinds 2021 met GAS-5 wel de mogelijkheid om beperkte snelheidsovertredingen te sanctioneren met gemeentelijke administratieve sancties.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons