N-VA Ninove vraagt extra publieke laadpalen en deelwagens

  28 januari 2023
  Laadpaal in Meerbeke.

  NINOVE – Uit een recente studie van De Tijd blijkt dat Ninove minder dan 25 % van de geschatte capaciteit aan publieke laadpalen haalt. De stad behoort bij de slechtste groep in Vlaanderen, concludeert de N-VA. Ook voor deelwagens.

  De elektrificatie van de (bedrijfs)wagens is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Deze evolutie zal de komende maanden en jaren nog versterken. Niet iedereen heeft een oprit of garage voor de deur om een privélaadpunt te installeren. Bij rijwoningen in de binnenstad of het centrum van deelgemeenten is het niet mogelijk, zodat publieke laadpalen enorm belangrijk zijn.

  Laadpalen

  “In Ninove zijn er 275 laadpunten nodig tegen 2025”, aldus N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose. “Vandaag zijn er slechts 13 en in de nabije toekomst zullen er amper 4 extra publieke laadpunten bijkomen. Andere steden staan al veel verder met de uitrol daarvan. De publieke laadpaal aan de Centrumlaan wordt bovendien regelmatig gebruikt door de elektrische wagens van de stad, zodat nog minder capaciteit overblijft voor de Ninovieters.”

  Zij pleit voor een extra inspanning door de stad en een aanpassing hiervoor in de meerjarenbegroting. “Wat kan in alle andere centrumsteden, kan blijkbaar niet in Ninove en dit met een groene schepen voor mobiliteit.”

  Deelwagens

  In juli 2020 waarschuwde de N-VA Ninove voor het ‘eigenzinnige optreden van schepen Vande Winkel’ om niet in te stappen in het deelwagenproject van Solva. Ninove zou daardoor pas in 2023 deelwagens hebben. De stad verloor alle schaalvoordelen tijdens de aankoop en de uitrol van dat deelwagensysteem, die in alle andere steden en gemeenten uit de Denderstreek en Vlaamse Ardennen wel gebeurde. Weinig mensen kunnen zich op dit moment een elektrische wagen veroorloven, dus een betrouwbaar deelwagensysteem zal heel belangrijk zijn in de toekomst.

  N-VA-voorzitter Steven Vanden Berghe: “De schepen lachte indertijd onze waarschuwingen weg, want de deelwagens zouden er volgens hem zeker zijn tegen januari 2022. Ondertussen zijn we opnieuw een jaar verder; nog steeds is er geen concrete datum en zijn die wagens nog altijd niet geleverd. Ninove zal als stad met meer dan 40.000 inwoners door het eigengereide optreden van de schepen één van de laatste steden met deelwagens zijn in (Oost-)Vlaanderen.”

  Eigenzinnig

  “De nieuwe laadpalen zijn besteld”, reageert schepen Vande Winkel. “Onder andere extra palen aan het stadhuis en het Twijnsterplein. Helaas is de wachttijd redelijk lang, maar dat geldt voor alle steden en gemeenten.”

  Wat betreft het deelwagensysteem: “We hadden het ‘ongeluk’ om kort voor de opstart van het deelwagensysteem van Solva een subsidie aan te vragen. Daarbij konden we twee elektrische wagens aankopen, die voor twee derden werden gesubsidieerd. Wat wil de N-VA: hadden we die subsidie moeten weigeren? Bovendien zal het aanbod voor de Ninovieters groter en veel diverser zijn. De belangrijkste troef: we zullen tarieven op maat kunnen aanbieden voor wie slechts af en toe, regelmatig én vaak een beroep moet doen op een deelwagen. De Ninovieter is dus op alle vlakken beter af met onze eigenzinnige keuze.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons