Vernieuwde stuw voor Pollare in 2025

    27 juni 2022

    POLLARE – Om de waterveiligheid te garanderen en de Dender bevaarbaar te houden, renoveert De Vlaamse Waterweg nv zes van de acht stuwen op Vlaams grondgebied. De werken aan de stuw van Pollare beginnen in 2023.

    Stuwen regelen het waterpeil van de Dender om op een gecontroleerde manier het water af te voeren en overstromingen te voorkomen. Daarnaast zorgen ze ook voor voldoende waterdiepte is voor de scheepvaart.

    Tussen de bron in Ath en de monding in Dendermonde bevinden zich veertien stuwen, waarvan acht op Vlaams grondgebied.

    Pollare

    De huidige stuw is sterk verouderd. Ze werkt nog met schotbalken, waarbij een takel de houten balken in en uit de stroming tilt. Stuwkleppen zullen de schotbalken vervangen. Die kunnen automatisch, nauwkeuriger en veiliger worden bediend.

    Het project omvat de vernieuwing van de stuw, de bouw van een bijhorende technische ruimte en het wegwerken van een vismigratieknelpunt door een vistrap of een visnevengeul.

    Na het ontwerp starten de opmaak van het milieueffectrapport en de aanvraag van de noodzakelijke vergunningen. De aanpassingen van de stuw, de constructie van het technisch gebouw en de bouw van een vispassage staan ingepland voor 2023. Twee jaar later is de nieuwe stuw operationeel.

    Economische motor

    De renovatie van de stuwen past in een breder plan.

    In de 19de en 20ste eeuw was de Dender een belangrijke industriële aantrekkingspool. In de loop der jaren verminderde het vrachtvervoer per schip in de regio, maar nu zijn heel wat bedrijven weer vragende partij. De Vlaamse Waterweg nv wil de Dender terug opwaarderen tot een regionale economische motor.

    Tussen Dendermonde en Aalst is momenteel ruimte voor schepen tot 600 ton (klasse II). Dat moet toegankelijk worden voor schepen tot 1.350 ton (klasse IV). Ook de bouw van kaaimuren en een overslagcentrum in Aalst is essentieel, net als de aandacht voor natuurontwikkeling en recreatie. Via dat regionaal overslagcentrum kunnen bedrijven uit de regio hun goederen overladen van het schip naar andere transportmiddelen en omgekeerd.

    Tussen Aalst en Geraardsbergen blijven de sluizen behouden voor kleinere schepen tot 300 ton (klasse I): plezierbootjes, maar ook watertransport; kleinschaliger maar niet minder toekomstgericht. Zo bestaat een Europees project Watertruck+, dat innoveert met goederenvervoer via kleine waterwegen.

    Potentieel

    De Dender heeft volgens een studie in opdracht van het Vlaams Overlegplatform van Waterwegbeheerders nog heel wat potentieel als waterweg voor goederentransport.

    Al dit potentieel verzilveren vraagt om een snelle actie. Nu al is er een tekort aan beschikbare Kempenaars (vrachtschepen tot 600 ton). De opwaardering naar klasse IV verankert de bestaande trafieken en geeft volgens De Vlaamse Waterweg nv meer bedrijven de kans om te kiezen voor transport via het water.

    Info: De Vlaamse Waterweg nv.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons