Voorstellen verkeersouders Hartencollege voor veiliger schoolomgeving

    22 september 2022

    MEERBEKE – In naam van de schooldirectie, de ouderraad, de verkeersouders en de buurtbewoners van het Hartencollege Basisonderwijs stelde Jeroen Van Assche een aantal maatregelen voor. “Deze zouden op korte termijn de directe veiligheid van de kinderen aanzienlijk kunnen verbeteren; er bestaat een breed draagvlak voor.”

    Jeroen is zelf verkeersouder bij de ouderraad van het Hartencollege Basisonderwijs in Meerbeke. Hij schreef in naam van de school en de ouders het stadsbestuur van Ninove aan met 3 voorstellen.

    “De stad Ninove kan subsidies aanvragen aan de Vlaamse Overheid voor projecten, die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. Deze subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele werken. Omdat de 3 voorstellen hieronder vallen, willen wij ook vragen deze budgettaire oefening te maken.”

    Donkerstraat

    De vestiging van de kleuterschool in de Donkerstraat kampt al een tijdje met onveilig parkeren.

    “Wagens parkeren zich deels op straat rechtover de school, waar ook een gracht is. Deze kan worden dichtgelegd of ingebuisd, zoals in de rest van de straat. Daar kan een parkeerstrook komen met waterdoorlatende verharding, zoals in de schoolomgeving van de Kapellestraat in Meerbeke. Ook de overburen Jef en Margrite zijn vragende partij.”

    Octopuspaal met bareel

    Door parkeerbeleid van de school in de Nieuwstraat, is het Berlindisstraatje tijdens de schoolspits al heel wat autoluwer.

    “Via de opzichters kunnen de kinderen mee met de rij naar het Gemeenteplein of de Nieuwstraat. Daar zijn voldoende veilige parkeerplaatsen. Wij vragen om een octopuspaal met een uitschuifbare bareel te plaatsen aan het begin van deze eenrichtingsstraat. Deze moet ervoor zorgen, dat zo weinig mogelijk (vracht)wagens de stoet kinderen hinderen, die te voet via het Berlindisstraatje van en naar school komen. De opzichters kunnen deze gemakkelijk en eenvoudig in- en uitschuiven.”

    Dynamische borden

    “Na eerdere pogingen vragen wij als laatste maatregel om de statische borden ‘zone 30’ eventueel te vervangen door dynamische led-borden in de beide schoolomgevingen. Deze lichten dan op tijdens de schoolspits. Op die manier verhoog je de aandacht van de automobilisten.”

    Niet weerhouden

    Geen van de voorstellen is weerhouden. Schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) legt uit waarom.

    “Het overwelven van grachten wordt in de praktijk slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen toegelaten: bijna enkel nog om percelen te ontsluiten, maar niet voor het creëren van parkeerplaatsen. Dat komt door het gebrek aan neerslag enerzijds en de overvloedige stortbuien anderzijds.”

    Het verkeersvrij maken tijdens de begin- en aanvangsuren door die octopuspaal is bespreekbaar. “Maar de aanwezigheid van een handelszaak in de straat maakt dit wel minder evident.”

    Snelheid

    Het voorstel van dynamische borden zone 30 ziet de schepen niet zitten.

    “Dit leidt automatisch tot een verhoging van de snelheid buiten de schooluren. De permanente zone 30 op beide locaties is perfect verdedigbaar: de Nieuwstraat is eenvoudigweg te smal om 50 km/uur te rijden. Het is ook niet aangewezen door het fietsverkeer vanaf de Sint-Berlindisstraat. In de Gemeentehuisstraat is het weliswaar iets breder, maar is de zichtbaarheid dan weer problematisch.”

    Ook ter hoogte van de vestiging in de Donkerstraat met vlakbij de aansluiting van de Dokstraat en de Eggerstraat Zuid kan je volgens de schepen in de praktijk geen 50 km/uur  rijden.

    “Ik ben ook een groot voorstander van een uniform, maximaal ‘voorspelbaar’ openbaar domein. Dus permanente zones 30 ter hoogte van al onze scholen vind ik een goede zaak. De school is ook niet beperkt tot de aanvangs- en einduren. Er zijn oudercontacten, een aanzienlijk aantal leerlingen blijft in de opvang, in de vakanties zijn er soms kampjes of is er speelpleinwerking, leerlingen stappen naar de bus voor zwemlessen of uitstappen. Ik vind het een goede zaak, dat chauffeurs permanent de snelheid moeten verlagen in een schoolomgeving.”

    Dan is het natuurlijk ook een goede zaak om die 30 km/uur te handhaven. Uit de overzichten van de snelheidscontroles blijkt, dat de afgelopen jaren nooit enige snelheidscontrole is gebeurd, in geen enkele zone 30 van Ninove en deelgemeenten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons