Vlaanderen steunt onderzoek naar dodelijke kattenziekte

    28 december 2021

    ALGEMEEN – Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) investeert € 200.000 in het onderzoek naar feline infectieuze peritonitis (FIP). Dat is één van de voornaamste doodsoorzaken bij katten.

    FIP is een corona-virus, dat een besmettelijke buikvliesontsteking veroorzaakt. Deze kan leiden tot diarree, koorts en overlijden.

    De ziekte zorgt voor veel dierenleed. Ze slaat vooral toe op plaatsen waar katten samenleven: gezinnen met meerdere dieren, dierenasielen en kwekerijen.
    Voor kattenkwekers, die meermaals werden geconfronteerd met FIP, is het vaak een reden om helemaal te stoppen met hun zaak.

    Onderzoek

    Vlaams minister Ben Weyts investeert nu € 200.000 in het onderzoek naar FIP. Dat gebeurt door het internationaal gerenommeerd laboratorium voor virologie aan de faculteit Dierengeneeskunde van de UGent, onder leiding van professor Hans Nauwynck.

    Zijn team zal 2 jaar lang zoeken naar de varianten van FIP, die circuleren in Vlaanderen, de mutaties die de verspreiding van het virus in de hand werken en de meest geschikte maatregelen om de viruscirculatie terug te dringen.

    De onderzoekers zullen daarbij ook dierenartsen, verantwoordelijken voor dierenasielen, kwekers en particulieren betrekken. De UGent draagt eveneens € 200.000 bij aan het onderzoek.

    “We nemen in Vlaanderen het voortouw inzake dierenwelzijn, ook op wetenschappelijk gebied”, aldus Ben Weyts. “Het laboratorium van professor Nauwynck is wereldtop. Als er ergens mensen zijn, die de verspreiding van deze dodelijke kattenziekte een halt kunnen toeroepen, dan zijn zij het wel”.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons