“Wet op dierenwelzijn moet dringend strenger”

    02 maart 2021

    MEERBEKE – Schepen voor dierenwelzijn Katie Coppens (Samen) reageert op de “teleurgestelde Ninovieters op sociale media omtrent het overlijden van een hond in Meerbeke, die een zeer triestig bestaan kende.”

    In het verleden kwamen vele klachten van buren binnen omtrent de levensomstandigheden van dit dier.

    Schepen Coppens: “Telkens is de politie ingelicht en deed zij controle. De hond zou een waakhond en blind geweest zijn, zodat hij opgesloten zat in een kooi. Een hond permanent aan een ketting leggen is verboden, maar opsluiten in een kooi is toegestaan.”

    Dierenwelzijn

    De wet op het dierenwelzijn legt aan de eigenaars enkel op om eten en drinken te geven en voor beschutting te zorgen. “Een hond uitlaten om te wandelen of affectie geven aan een hond is geen vereiste in die wet. Een grote leemte in de wetgeving, die zou moeten worden aangepakt”, aldus de schepen.

    “Als een hond niet wordt mishandeld en de minimumbehoeften van eten, drinken (niet ondervoed) zijn voorzien en het dier beschutting krijgt, staat de politie machteloos en is een inbeslagname geen optie.”

    Dood

    De eigenaar is meermaals gevraagd om vrijwillig afstand te doen van zijn hond, maar weigerde keer op keer. De laatste dagen verloor het dier bloed.

    “Dat is gemeld aan de politie, maar gisteren overleed het dier in zijn kooi. Vermoedelijk heeft de eigenaar niet tijdig de hulp van een dierenarts ingeschakeld om het dier te helpen of uit zijn lijden te verlossen. Mijn hart bloedt wanneer ik denk aan het triestige korte leven, dat deze hond gehad heeft.”

    De buren hebben de perceptie, dat de stad Ninove en de politie niets ondernamen om het dier te helpen wat volgens de schepen zeker niet het geval is.

    “De wetgeving omtrent dierenwelzijn moet dringend worden verstrengd. In een moderne maatschappij wordt het niet aanvaard, dat een dier dag in dag uit in een kooi aan zijn lot is overgelaten, zonder enige vorm van affectie en blootgesteld aan ongezonde voeding en aan alle temperaturen.”

    Hondenleven

    Honden zijn knuffelberen en willen menselijk contact. “Vele mensen zouden willen ruilen voor een hondenleven in de zetel bij hun baasje, maar niet voor een leven zoals deze hond in Meerbeke. Ik kan enkel eigenaars oproepen om vrijwillig afstand te doen van hun dier, als zij niet voldoende gezond eten, wandelingen, knuffels, verzorging aan hun dier kunnen geven. Beter een dier in een asiel voor adoptie aanbieden, dan het levenslang een treurig bestaan te geven.”

    Wellicht kan de schepen morgen een aantal van haar partijgenoten-volksvertegenwoordigers contacteren met de dringende vraag de wet op het dierenwelzijn aan te passen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons