Wetsvoorstel om tot € 6.000 bij te klussen voor een (sport)vereniging

    09 July 2020

    NINOVE – Burgemeester en kamerlid Tania De Jonge (Open VLD) heeft een eerste wetsvoorstel ingediend. Daardoor moet bijklussen tot € 6.000 per jaar terug mogelijk zijn.

    Het grondwettelijk hof had op 23 april 2020 de ‘bijkluswet’ vernietigd. De regeling was in strijd met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. “Jeugdtrainers, scheidsrechters en andere bijklussers zijn het kloppende hart van onze (sport)verenigingen”, aldus het kamerlid. “Het wegvallen van deze wet was voor hen dan ook een grote domper. Er is immers een hiaat tussen de reguliere werknemers en het vrijwilligersstatuut.”

    Door haar ervaring als sportfunctionaris en schepen van sport kent burgemeester De Jonge de problematiek goed. “Ik vond, dat we de (sport)verenigingen niet in de kou mochten laten staan Daarom zijn we met minister De Block en het Open VLD-team beginnen werken aan een nieuwe wet.”

    Bijklussen

    Door het wetsvoorstel kunnen bijklussers tot € 6.000 per jaar bijverdienen. “De focus van het voorstel ligt op het verenigingswerk. Van de bijklussers zijn 70 % actief in sportverenigingen; het voorstel is dan ook voornamelijk op hen gericht. Maar de nieuwe regeling zal ook gelden voor bijvoorbeeld stadsgidsen, vzw’s en socioculturele verenigingen. Hierdoor willen we de kloof tussen het vrijwilligerswerk en het statuut van werknemer of zelfstandige opvangen. Er is wel een beperkte sociale bijdrage van 10 % voorzien op de inkomsten. Deze heffing is ten laste van de (sport)verenigingen.”

    De burgemeester maakt sinds 18 maart 2020 deel uit van de kamer van volksvertegenwoordigers, in opvolging van minister Alexander De Croo. “Ik ben dan ook heel erg fier. Het is mijn eerste wetsvoorstel en de samenwerking met Maggie De Block (nvdr: minister van sociale zaken) om dit tot stand te brengen verliep prima. Ik wil haar, de sportsector en andere sectoren van het verenigingswerk bedanken voor deze uitstekende samenwerking.”

    Nu moet het wetsvoorstel natuurlijk nog de weg van het parlement afleggen. “Eerst komt een uitvoerige bespreking in de commissie sociale zaken. Daar zullen we een draagvlak zoeken bij de verschillende partijen. Nadien kan het naar de plenaire vergadering. Ik hoop alvast op een positief resultaat in het najaar.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons