De Narrengilde heeft zichzelf heruitgevonden

  13 oktober 2018

  NINOVE – De samensmelting met de Mikkadoos moet de vzw De Ninoofse Narrengilde een nieuw elan geven. De nieuwe lichting wil zijn carnavalervaring – samen meer dan 100 jaar – ten dienste stellen van de carnavalisten en de groepen.

  Na de oprichting in 2012 heeft vzw De Ninoofse Narrengilde al heel wat meegemaakt. De oprichter en voorzitter Giovanni Vansuypeene: “Ons hoofddoel was onze carnavalstoet. We deelden er duizenden marsepeinen worteltjes uit aan groot en klein. Daarnaast gaven we het beste van onszelf om de ‘Dag van de Markt’ op te fleuren in onze kleurige narrenpakken. Het zijn tot nu toe jaren geweest met veel ups en downs, zoals elke vereniging die wel kent. Ik onthoud enkel de goeie en toffe momenten onder de vrienden en carnavalisten.”

  Maar er zat sleet op het concept; er was nood aan verandering. “De Narren staan stil. En stilstaan is achteruitgaan. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het hoogtijd was om de fakkel door te geven. Zelf kan ik er niets méér uithalen.”

  In zijn opvolger, ‘de Sissen’, vond Giovanni de gepaste man op de gepaste plaats. “Hij is een echte rot in het carnavalgebeuren. Samen met de huidige leden van de Narren en de leden van zijn losse groep ‘De Ninofske Mikkadoo’s’ kunnen we spreken van een perfecte samensmelting. Nieuwe bazen, nieuwe ideeën, nieuwe doelen, een nieuwe wind! Alle ingrediënten zijn aanwezig om vzw De Ninoofse Narrengilde de nodige verse zuurstof te geven.”

  Nieuwe koers

  Vanaf nu varen De Narren dus een nieuwe koers. Ze stappen af van de ‘Geluksnar’. De nieuwe voorzitter Kris Gansemans, alias de Sissen: “Dit concept kreeg niet de verhoopte respons; er kwamen nauwelijks inschrijvingen binnen. En het stadsbestuur, met name de dienst Cultuur, wou niet langer de geluksnar laten uitreiken op de binnenkoer van het stadhuis tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de Ninovieters. De financiële middelen die de Narren vergaren komen altijd uit dezelfde hoek: de sponsors die carnavalminded zijn en de aanwezige carnavalisten op het jaarlijks eetfestijn. Het is niet meer dan logisch dat deze doelgroep daar ook iets voor terugkrijgt.”

  De Narren gaan zich vanaf nu meer richten op het carnavalgebeuren zelf en mooie geldprijzen uitreiken aan de carnavalisten en hun groepen. “Ook willen we met raad en daad steun geven aan de vele carnavalgroepen. Samen hebben we minstens 100 jaar ervaring in het vervaardigen, bouwen en afwerken van praalwagens. Ninof, hou je maar klaar… De nieuwe Narrengilde is daar!”

  Er komt dus een volledig nieuw bestuur bij de Narrengilde. De voormalige bestuursleden blijven wel in de carnavalmiddens: Lillie D’Hondt zit ondertussen al bij Don Jo, Katrien Deneve vervoegde onlangs de Raadsdames en Giovanni Vansuypeene keerde terug naar de Karnavalraad.

  Foto: de symbolische machtsoverdracht tijdens de bestuurswissel.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons