Geen carnavalsactiviteiten in 2021

19 augustus 2020

NINOVE – “In het belang van iedereen, die bij carnaval betrokken is, zal er in 2021 geen carnaval zijn in Ninove”, aldus een persmededeling van de betrokken carnavalsinstanties.

“Niemand heeft een glazen bol”, zegt schepen van evenementen Marc Torrekens. “Maar als we de voorspellingen van de virologen mogen geloven, moeten we de vraag durven stellen of het opportuun is om in 2021 het grootste evenement van onze stad te organiseren.”

Op een overleg tussen het stadsbestuur en alle carnavalsinstanties bleek, dat de meer dan veertig carnavalsgroepen er zich al mee verzoend hebben:  zondag 21 februari 2021 zal geen carnavalstoet door de straten van Ninove trekken.

De groepen hebben de afgelopen weken onder mekaar een bevraging georganiseerd. “We zouden niet liever hebben, dat we carnaval Ninove in 2021 onder normale omstandigheden zouden kunnen laten plaatsvinden”, aldus de carnavalsgroepen. “Maar we zijn er ons meer en meer van bewust, dat dit een utopie zal zijn”

Compensatie

Een logische conclusie, vindt Pascal Carael, voorzitter van de Karnavalsraad: “De carnavalsgroepen hebben geen middelen om iets op te bouwen. Ze zullen de komende maanden ook geen gelegenheid hebben om eetfestijnen en dat soort activiteiten te organiseren.”

Volgens Eric Herremans van de Prinsencaemere rekenen de carnavalsgroepen wel op een compensatie vanwege de stad. Een vraag waar burgemeester Tania De Jonge wel oren naar heeft: “De stad krijgt extra middelen van de Vlaamse overheid om het lokale cultuurleven in deze corona-tijden te ondersteunen. We zoeken uit hoe we met een deel van deze middelen ook de carnavalsgroepen kunnen compenseren.“

De burgemeester vindt het belangrijk, dat de stad nu al de knoop door hakt: “Zo verschaffen we duidelijkheid aan iedereen én kunnen we een perspectief op de toekomst meegeven. Want we begrijpen uiteraard dat dit geen fijne beslissing is”

Annulering

Andere carnavalsinstanties melden dat ook zij de komende maanden hun activiteiten zullen annuleren, weet voorzitter Pascal Schietecat van de Stedelijke Feestcommissie. “Kindercarnaval gaat in 2021 inderdaad niet door”, zegt Bruno Luysterman namens De Ridders in de Wortelorde. “We kunnen zo’n feest, met duizend mensen van verschillende generaties, onmogelijk veilig organiseren.”

Er zal ook geen opening zijn op 11 november, geen Prinsaanstelling, geen Nacht van de Carnavalist. Burgemeester De Jonge rekent erop dat er hier en daar toch een alternatieve activiteit kan plaatsvinden. “We moeten er ook voor zorgen dat groepen de voeling met elkaar en met carnaval niet verliezen.”

MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons