• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Met carnaval enkel nog herbruikbare bekers aan buitentogen

  17 februari 2020

  NINOVE – De stad zat recent samen met de horeca-uitbaters om te bekijken hoe zij kunnen voldoen aan de nieuwe Vlaamse regelgeving. Cafés, die tijdens carnaval een toog op hun terras zetten, moeten werken met herbruikbare bekers.

  Sinds 1 januari 2020 is het in heel Vlaanderen verboden om op evenementen drank te serveren in wegwerpbekertjes of eenmalige drankverpakkingen zoals blikjes, drankkartons, petflesjes of niet-herbruikbare glazen flessen.

  Schepen voor leefmilieu Wouter Vande Winkel (Samen): “Als stad moedigen wij de cafés aan om inspanningen te leveren en de afvalberg tijdens carnaval te verkleinen. Die is immens: de totale kost van de vuilverwerking in onze stad na afloop van carnaval 2019 bedroeg € 18.000, werkuren niet inbegrepen. Het geld, dat vrijkomt door deze kosten te verminderen, kunnen we investeren in meer duurzaamheid of in bewustmaking rond afvalvoorkoming.”

  De cafés, die een buitentoog plaatsen, moeten daar herbruikbare bekers gebruiken. In de cafés zelf verbiedt de stad tijdens carnaval het gebruik van glas. De regelgeving is daar niet van toepassing en dus ook niet afdwingbaar, maar ook hier moedigt de stad de cafés aan om te schenken in herbruikbare bekers.

  De lokale politie zal in uniform en in burger toezien op het naleven van de wetgeving. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zullen hen bij die controles bijstaan.

  Horeca

  Schepen voor evenementen Marc Torrekens (Open VLD): “Enkele horeca-uitbaters hebben al met herbruikbare bekers gewerkt of zijn bereid ermee te werken. Ze erkennen de voor- en nadelen: minder afval, maar extra personeel voor ophaal en afwas. Ze kennen ook het pijnpunt: een efficiënt waarborgsysteem. We hopen op termijn ook de cafés zonder buitentoog mee in het verhaal te krijgen. Dat de horeca in het constructieve overleg met de stad is gestapt is alvast heel positief.”

  2020 is een overgangsjaar, aldus nog de schepen: “Ook de komende jaren zal de stad blijven werken aan een verkleining van de afvalberg tijdens carnaval. In mei volgt al een eerste overleg tussen de stad en de horeca-uitbaters over de aanpak in 2021.”

  Elke horeca-uitbater engageert zich om in zijn café voor vuilniszakken of -bakken te zorgen en om tijdens carnaval letterlijk voor de eigen deur te vegen. Op die manier is een aparte inzameling van wegwerpbekers mogelijk.

  Afvaleilandjes

  De afvalberg verkleinen is niet alleen een zaak van de horeca-uitbaters, maar nog veel meer van de losse en de georganiseerde carnavalisten en -groepen. Daarom plaatst de stad op een aantal strategische locaties in het stadscentrum afvaleilandjes om bekers in te verzamelen.

  Alle carnavalsgroepen krijgen ook een boodschap dat er duurzame/herbruikbare alternatieven voor wegwerpbekers bestaan.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons