Oud Stadhuis blijft epicentrum tijdens carnaval

  23 november 2022

  NINOVE – Ondanks de gevelschade zal het Oud Stadhuis aan het Oudstrijdersplein dé centrale feestplaats blijven, desnoods met veiligheidsnetten als plan B.

  Het onweer van maandagavond 5 september zorgde voor schade aan het Oud Stadhuis. Een deel van de moluren aan de voorgevel was naar beneden gedonderd. Om onheil te voorkomen, zijn hekken geplaatst.

  Het gebouw is sinds 13 mei 1976 een beschermd monument en op 14 september 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Het is in 2010 volledig gerenoveerd.

  Moluren

  Guy D’haeseleer (Forza Ninove) vroeg tijdens de gemeenteraad van 22 november naar een stand van zaken. “Wat is de procedure om de gebouw te laten herstellen? Welke instanties zijn hier bevoegd? Wat zijn de bevindingen? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de organisatie van carnaval, waarvoor de ruimte in en rond het Oud Stadhuis van groot belang is?”

  “Al op dinsdag hebben wij een spoedvergadering belegd”, aldus schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld). “We hebben een voorlopige stelling voorzien en een controle gevraagd door Monumentenzorg. Blijkbaar waren tijdens de renovatie die moluren niet optimaal verlijmd en homogeen gehecht. De langdurige droogte en de hitte zouden barsten hebben veroorzaakt. Uit het verslag van Monumentenzorg bleken de gebreken echter niet zo erg, dat alle moluren moeten worden verwijderd.”

  Na een plaatsbezoek ven de erfgoedconsulent op 10 november j.l., de verwijdering van nog loszittende delen en een extra controle zouden de stellingen kunnen verdwijnen.

  “De definitieve herstelling volgt later. We zullen een indicatieve prijs vragen en een firma aanstellen via een onderhandelingsprocedure. De geschikte aannemers zijn wel beperkt omdat het gebouw erkend is als monument. Ik heb echter goede hoop, dat alles tijdig in orde zal komen. Eventueel werken we een plan B uit.”

  Alternatieven

  “Het moet opgelost zijn tegen carnaval, aangezien we weinig alternatieven hebben”, vulde burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) nog aan. “Als het niet lukt, kunnen we nog altijd veiligheidsnetten voorzien; dat is met onze veiligheidscel al besproken. Maar we bereiden ons voor om carnaval ter hoogte van het Oud Stadhuis te laten plaatsvinden.”

  Ridder in de Wortelorde en raadslid Stijn Vander Elst (Open Vld) haalde opgelucht adem, net als Karolien De Roose (N-VA) voor wie de netten een solide voorlopige maatregel bleken.

  “Dan is de herstelling in 2010 niet volgens de regels gebeurd”, concludeerde D’haeseleer. “Wat als het probleem niet opgelost geraakt? Zijn er andere locaties voorzien, want het zal rap carnaval zijn.”

  “Zodra we een aannemer hebben aangeduid en zicht hebben op de timing, zullen we de carnavalsinstanties, de carnavalisten en de horeca in de buurt informeren”, gaf schepen Evenepoel nog mee.

  Die netten zijn dus plan B; plan C is dan een andere locatie, bijvoorbeeld een tent op de Centrumlaan. Maar aan dat slechtst mogelijke scenario wil niemand denken.

  Voor sommige gebouwen is blijkbaar een prioritaire aanpak mogelijk. Andere beschermde gebouwen zoals de abdijhuisjes op het Kerkplein verkruimelen al jaren zonder een structurele ingreep of (her)bestemming.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons