Ninove vroeger en nu in beeld gebracht

  12 oktober 2021

  NINOVE – Jacques De Kegel confronteerde de beelden van Ninove een eeuw geleden met deze van 2021. Het resultaat kun je zien in zijn fotokijkboek ‘Ninove – Vroeger & Nu’.

  Wie kent het boekje ‘Ninove in oude prentkaarten’ niet? Elke zichzelf respecterende stad heeft er zo eentje uitgegeven. Deze boekjes waren in de jaren ‘70 van de vorige eeuw razend populair.

  Hedendaags

  Toch ontbrak er iets aan: ze reflecteerden naar het verleden, maar waren geen tijdsdocument.

  Daarin heeft Ninovieter Jacques De Kegel verandering gebracht. Hij ging door de gigantische collectie oude prentkaarten van Hans Scheerlinck. De oude beelden, die hij daarin vond, confronteerde hij met de nieuwe situatie uit 2021.

  In zijn zoektocht naar het beeld van vandaag, heeft Jacques er steeds naar gestreefd de huidige foto te nemen vanop identiek diezelfde plaats. Zijn zoektocht, met camera en statief in de hand en het oog op de oude prentkaarten, heeft hem eveneens naar plaatsen gebracht, die zelfs voor hem onbekend waren.

  Kijkboek

  Het resultaat van deze zoektocht is voltooid. Het is een kijkboek geworden, waarbij je als toeschouwer voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen het heden en het verleden, tussen de wereld van onze overgrootouders en deze van onze kleinkinderen.

  Het boek laat ook duidelijk zien, dat een stad permanent in verandering is en ook moet zijn, wil ze kunnen overleven.

  Een vaststelling, waar je niet naast kunt kijken: Ninove heeft vandaag meer groen dan pakweg een eeuw geleden. De groeiende aandacht voor ons milieu is van sommige fotoparen duidelijk af te lezen.

  Soms denken we nostalgisch terug aan dat verleden. Op andere momenten zijn we dan weer heel blij met de vooruitgang.

  Praktisch

  • Je kunt ‘Ninove, Vroeger en nu’ bestellen met voorintekentarief aan € 25; een luxe-editie, genaaid met gekartonneerde kaft, kost € 45.
  • Stuur een mail naar cultuur@ninove.be en vermeld je naam, adres en bestelling (aantal exemplaren, eventueel aantal luxe-exemplaren).
  • Stort het bedrag van je bestelling op rekeningnummer BE29 0017 1393 8264 van Cultuurforum Ninove met vermelding: Ninove Vroeger en Nu + je naam.
  • Verkoopprijs vanaf 25 oktober 2021: € 35 of € 55 (luxe editie).

  Uitnodiging_Boekvoorstelling_Ninove Vroeger & Nu

  Boekvoorstelling_Ninove Vroeger & Nu

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons