Van de Skramoeljekasj tot ‘t Veljeken

  16 juni 2022

  NINOVE – Onder de officiële naamborden van heel wat straten hangt binnenkort een extra-straatnaambord. Dit duidt in het ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ ook de volkse, in het Ninoofs bekende naam aan. In totaal zijn 120 borden aangemaakt.

  Met de winst op de uitgave van het Ninoofs Dialectwoordenboek in december 2018, besloot de Werkgroep Ninoofs Dialect om de lijn verder te trekken. In samenwerking met de stad Ninove voorzien ze heel wat bekende straten en pleinen van de oudere en vroeger bekende Ninoofse benamingen. Op deze manier willen ze het Ninoofs dialect meer bekendheid geven en vooral eer bewijzen.

  Twee versies

  De borden komen voorlopig enkel in de binnenstad van Ninove. In samenspraak met de Werkgroep Ninoofs Dialect wordt ook de mogelijkheid open gelaten om de deelgemeenten op verzoek van een aantal eigen dialectstraatnaamborden te voorzien.

  Er is gekozen voor twee versies van straatnaamborden, verwijzend naar de traditionele stadskleuren en met het aloude Ninoofse stadswapen.

  Op de grotere versie komt, naast de Ninoofse benaming van de straat en ook de officiële naam, een korte verklarende tekst en soms een oude straatfoto.

  Op de kleinere borden staat enkel de uitspraak in het ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ van de volksnaam of soms ook de oorspronkelijke naam, zoals deze bij de mensen bekend staat of stond.

  Onderzoek

  De totstandkoming en de keuze van de namen liep niet altijd van een leien dakje.

  Gedurende een drietal jaar na de uitgave van het tweede Ninoofs dialectwoordenboek onderzocht de werkgroep alle mogelijke oudere of volksere benamingen van alle straten, wijken, pleinen of buurten van de Ninoofse binnenstad.

  Alle infotekstjes op de borden zijn getoetst op hun historische correctheid. Fotomateriaal is her en der verzameld. In samenwerking met de Drukkerij ABC is het ontwerp van de borden ook herhaaldelijk aangepast of bijgewerkt.

  Het Ninoofse stadsbestuur ging akkoord om voor de praktische uitvoering van de bevestiging van de borden te zorgen. De dienst cultuur coördineerde en de Werkgroep Ninoofs Dialect bekostigde het hele project.

  Met het realiseren van het nieuwe straatnaambordenproject wil de Werkgroep een nieuwe bijdrage leveren aan het Ninoofse culturele erfgoed.

  Info: Dialectstraatnaamborden 1Dialectstraatnaamborden 2.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons