Uitkijken voor Aziatische hoornaars

    07 mei 2023

    ALGEMEEN – De Aziatische hoornaar (vespa velutina) was hier tot enkele jaren geleden nog onbestaande. Nu komen ook in onze regio verschillenden meldingen binnen. Het insect vormt een bedreiging voor het bijenbestand.

    Het eerst exemplaar dook in België op in 2011 en staat sinds augustus 2016 op de Europese lijst van zogenaamde ‘invasieve exoten’. Dit betekent, dat EU-landen verplicht zijn om het insect op te sporen en te vernietigen.

    Uiterlijk

    Van de Aziatische hoornaar is enkel de donkere ondersoort (vespa velutina nigrithorax) in Europa bekend. Hij heeft een zwart fluwelig borststuk, zwarte poten met opvallende gele uiteinden, een oranje-rood gezicht en de laatste twee achterlijfssegmenten zijn geel-oranje.

    Werksters zijn tot 25 mm groot, koninginnen tot 30 mm. De Aziatische hoornaar is daarmee iets kleiner dan de Europese hoornaar. Deze laatste heeft opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk en geel op bijna alle achterlijfssegmenten.

    Bijen

    Aziatische hoornaars zijn net als de Europese niet specifiek gevaarlijk voor de mens, maar ze vormen wel een bedreiging voor honingbijen en andere insectensoorten. Ze roven volledige bijenkasten leeg en kunnen wel 50 honingbijen per dag verorberen. Hun enorme toename is zorgwekkend voor deze klassieke natuurlijke bestuivers.

    De nesten van de Aziatische hoornaar zijn aanzienlijk groter dan deze van de Europese. Ze hangen vaak hoog in populieren, zomereiken of andere bomen, zowel in landelijke als in stedelijke omgevingen. Een nest kan meer dan 1.000 individuen bevatten en is zo aanzienlijk groter dan dat van de Europese hoornaar.

    Verdelging

    In België gebeurt de beperking van de populatie Aziatische hoornaars door het verdelgen van de nesten. Deze bevatten 50 à 500 koninginnen. Het is dus niet onmogelijk, dat hier elk volgend jaar nog meer exemplaren zullen nestelen.

    Hun verspreiding gaat razendsnel. Enkele jaren nog onbestaand in de Denderstreek en het Pajottenland, nu komen meldingen binnen vanuit Ninove, Geraardsbergen, Haaltert, Gooik, Oetingen, Galmaarden…

    Ga je wandelen, fietsen of zit je in de tuin: kijk ook eens omhoog. Misschien ontwaar je een nest. Het hangt door een tak, is druppelvormig en groot (60 op 50 cm).

    Ga niet zelf aan de slag, maar roep de hulp in van de brandweer om nesten te verdelgen.

    Info: Vespawatchbrandweerpost Ninove leefmilieu@ninove.beNatuurpunt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons