De Kiem start hulpverlening voor personen met een verslavingsprobleem

    01 september 2020

    NINOVE – De Kiem start op 1 september een ambulante werking voor drugsgebruikers in een lokaal naast buurthuis Berdam.

    De Kiem biedt sinds jaar en dag hulp aan personen, die problemen hebben door het gebruik van drugs, alcohol of medicatie. Naast een residentieel programma in Gavere en twee halfweg-huizen in Merelbeke, heeft De Kiem ambulante centra in Gent, Ronse en Geraardsbergen. Daarnaast is organisatie actief in verschillende gevangenissen en een aantal regionale preventiediensten.

    Vanuit die ervaring leek De Kiem de geschikte partner om ook in Ninove een nieuw hulpverleningsaanbod uit te bouwen. Vanuit het vijfde Vlaams Intersectoraal akkoord waren hiervoor ook de benodigde financiële middelen vrij. Voor specifieke drugsdelicten scoort Ninove verhoudingsgewijs vrij vergelijkbaar met Ronse en Geraardsbergen. In de centra van De Kiem aldaar gaat het aantal aanvragen voor begeleiding alleen maar in stijgende lijn.

    Ninove

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “De Kiem vroeg financiële ondersteuning aan de stad. Wij kwamen hen voor dit mooie project graag tegemoet door een lokaal naast het buurthuis Berdam ter beschikking te stellen aan financieel gunstige voorwaarden.”

    Het team drugspreventie en -begeleiding van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen helpt jongeren tot en met 25 jaar en hun omgeving. “Maar als ze ouder zijn dan 25 moesten ze naar Geraardsbergen of elders om hulp te zoeken”, vult schepen Veerle Cosyns (Samen) aan. “Dit project neemt deze drempel nu weg.”

    Het centrum in Ninove richt zich tot jongeren, volwassenen en hun omgeving, die vragen en/of problemen hebben met voornamelijk illegaal drugsgebruik. Zij kunnen er op weekdagen terecht bij een team van 4 ambulante begeleiders, een arts en een onthaalmedewerker.
    De aanmeldingsprocedure is eenvoudig en laagdrempelig. De cliënt kan zich zelf aanmelden of dat gebeurt door justitie, welzijnsdiensten, huisarts of een kliniek. Na een telefoon of mail volgt zo snel mogelijk een afspraak.
    De gesprekken zijn doorgaans individueel, maar indien gewenst kunnen de partner, kinderen, ouders of andere familieleden erbij zijn.

    Behandeling

    De behandeling beoogt een positieve verandering op het vlak van gezondheid, dagelijks functioneren, maatschappelijke participatie en persoonlijke ontwikkeling. Via regelmatige gesprekken krijgt de cliënt ondersteuning in het maken van keuzes voor verandering op het vlak van drugsgebruik, justitie, werk, huisvesting, relaties, tijdsbesteding enz.

    De begeleiding is voornamelijk vraaggericht in samenspraak met de cliënt en zijn omgeving. Uiteindelijk gaat het er om hen terug de regie in handen te geven in wat voor hen een betere levenskwaliteit betekent. Het hoogst haalbare voor de cliënt is hierbij het streefdoel. Dat wil zeggen: zowel verandering en duurzaamheid als schadebeperking.

    Met de centrumarts kan de cliënt oplossingen en alternatieven bespreken. Daaronder ook de mogelijkheid voor een vervangingsbehandeling en spuitenruil.
    Een aantal basisregels waken er over, dat alles in een veilig kader kan gebeuren. Dit houdt in: respect voor het beroepsgeheim en de privacy van cliënten, aandacht voor een goede integratie in de lokale buurt.

    Naast repressie en preventie kan een laagdrempelige ambulante drugshulpverlening een belangrijke positieve bijdrage betekenen.
    Dat is ten voordele van de samenwerking tussen verschillende actoren in Ninove en van een geïntegreerd drugsbeleid.

    Info: aanmelden in info via 0472-02.33.04 – De Kiem, Brusselsesteenweg 3 Ninove – De Kiem.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons