Geveldoeken Abdijkerk en Hospitaalkapel moeten weg

    10 januari 2023

    NINOVE – Op last van het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) laat het stadsbestuur de geveldoeken van de beide beschermde gebouwen halen. Ze hingen er zonder vergunning.

    Het stadsbestuur lanceerde vorig jaar de imagocampagne ’40.000 Ninovieters, 40.000 verhalen’. Enkele blikvangers waren billboards op de gevels van onder andere de brouwerij Slaghmuylder, de Abdijkerk en de Hospitaalkapel. De beide laatste zijn beschermde monumenten, waaraan je niet zomaar gelijk wat ophangt.

    Vragen

    “De algemene vergadering van de Ninoofse Erfgoedraad had daarover ook zijn bezorgdheid geuit”, aldus voorzitter Rita Scheerlinck. “We hebben hierover op 20 december 2022 een vraag overgemaakt aan het schepencollege. Ook de kerkfabriek van de Abdijkerk had in verband daarmee een brief van het AOE ontvangen en overgemaakt aan het stadsbestuur.”

    Rita Scheerlinck benadrukt, dat hun bezorgdheden en vragen niet gingen over de inhoud van de imagocampagne zelf.

    “De Ninoofse Erfgoedraad geeft op eigen initiatief of op vraag een advies. Wij willen altijd op een constructieve manier samenwerken en niet in confrontatie gaan. De beide gebouwen zijn openbare beschermde monumenten. In onze mail aan het stadbestuur hebben we gevraagd of de spandoeken op die gebouwen toegelaten zijn of men regels moet volgen vanuit het AOE. Zijn daarvoor afmetingen voorzien, hoe moeten die zaken worden bevestigd, hoe lang mogen die doeken daarop hangen?”

    Geen vergunning

    “Pastoor Alexander heeft voor Kerst een brief gekregen met een beslissing van het Agentschap Onroerend Erfgoed”, bevestigt de bevoegde schepen Henri Evenepoel (Open Vld). “Voor die spandoeken was geen toestemming aangevraagd. Het communicatiebureau Karakters heeft indertijd voor ons het nieuwe stadlogo en de campagne uitgewerkt en via een firma alle spandoeken laten aanbrengen, inclusief de kaders. Vanuit onze administratie was toen geïnformeerd bij de dienst Stedenbouw of daarvoor een vergunning nodig was. Gezien het tijdelijke karakter was dat niet nodig. Als we een vergunning hadden moeten aanvragen, hadden we dit ook  automatisch gedaan bij het AOE. Men dacht, dat die aanvraag niet moest en dat is dus over het hoofd gezien.”

    Verwijderen

    Het Agentschap heeft de stad daarvan op de hoogte gebracht.

    Nogmaals de schepen: “Dat wordt blijkbaar gecatalogeerd als een misdrijf en moet dus worden hersteld. We hebben die beide spandoeken op de kerk en de kapel niet direct kunnen verwijderen. Dat kon pas kon na samenspraak met de regionale erfgoedconsulent, die echter met verlof was. Eind vorige week hebben we dan een overleg gehad met zijn vervanger. Woensdag 11 januari worden de doeken en de kaders van de beide gebouwen verwijderd. Op vraag van de pastoor zijn aan de kerkgevel de bouten in de voegen gezet. Als daar een beschadiging is gebeurd, zal de stad die laten herstellen.”

    Spandoeken

    Over andere spandoeken heeft de schepen dan wel goed nieuws.

    “Bij de campagne voor het nieuwe logo hadden we in de eerste plaats banners in de winkelstraten laten aanbrengen, omdat daar in het verleden veel vraag naar was. Die bleken onvoldoende bestand tegen weer en wind en veroorzaakten ook lawaai. We hebben bij wijze van proef een nieuw type banner in een lichtere stof opgehangen aan het begin van de Brusselstraat. Deze is na enkele maanden positief bevonden. Na de verwijdering van de laatste kerstversieringen uit het straatbeeld, laten we overal dat nieuwe type banners ophangen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons