Plannen vernieuwde bibliotheek liepen heel wat vertraging op

    12 oktober 2023

    NINOVE – Het dossier voor de vernieuwing van de bib kampt met serieus wat vertraging. We vroegen donderdag 12 oktober aan cultuurschepen Henri Evenepoel (Open Vld) naar een stand van zaken.

    Door de vernieuwbouw zou de bibliotheek een eigen smoel krijgen en niet langer een appendix zijn van het cc De Plomblom. De werken zouden starten begin 2023 en in de zomer van 2024 zou de bib 2.0 opengaan. Maar de offertes zaten met € 2 miljoen ruimschoots boven de oorspronkelijke raming. Daarom was besloten om in plaats van met 1 hoofdaannemer te werken, de verschillende posten apart toe te wijzen.

    Prijzen

    “De nieuwe prijzen zijn inmiddels binnen”, legde de schepen uit. “Er is op 2 loten echter niet ingeschreven: de afbraak en de buitenaanleg. Het verwonderde ons, maar misschien twijfelden de lokale aannemers of de werken nog zouden plaatsvinden of niet. Daarom is een tweede ronde gehouden en die oefening is nog bezig. Tegen 8 november zullen we ook de biedingen op deze loten kennen.”

    De oorspronkelijke timing is daardoor helemaal onderuit gehaald. “Ik waag me niet aan een nieuwe termijn of een mogelijke begindatum van de werken. De beslissing moet ook nog budgettair worden genomen. Die besprekingen voeren we eind deze maand. In november kunnen we dan de definitieve beslissing nemen.”

    Berdam

    De zomer en zelfs het najaar van 2024 blijven alvast niet meer overeind.

    “Dat zou al te krap zijn. Zeker als je met meerdere aannemers werkt is alles minder op elkaar afgestemd dan met 1 totaalaannemer. Maar onze tijdelijke alternatieve bibliotheek in buurthuis Berdam zal wel goed functioneren. Ook voor die verhuis durf ik geen datum vooropstellen. Vorige keer hadden we alle schikkingen getroffen inclusief klassementen en vervoer. Die verhuis was gepland tijdens de vorige paasvakantie. Het zijn en blijven onzekere tijden, ongezien. We moeten het nemen zoals het komt.”

    Ten aanzien van het oorspronkelijke plan zijn er geen echt grondige wijzigingen. “Van buitenaf zal je niets merken. De aanpassingen zijn bijvoorbeeld de materialen voor de lamellen en het raamwerk. Dat soort fantasietjes is er uit, maar we hadden niet zoveel speling in de afwerking. Als je daarin echt fundamenteel andere keuzes maakt, moet je naar een nieuwe omgevingsvergunning gaan. Dat zou dan in nog meer tijdverlies resulteren.”

    Daar zit echt niemand op te wachten.

    Lees ook: ‘Totaalrenovatie bibliotheek start begin 2023’‘Prestigieuze totaalrenovatie bibliotheek op lossen schroeven’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons