Academie en Habbekrats niet door dezelfde deur

    27 oktober 2022

    NINOVE – Karolien De Roose (N-VA) kaartte tijdens de gemeenteraad van 24 oktober de moeilijke samenwerking aan tussen de stedelijke academie en de vzw Habbekrats in De Kuip.

    De stad geeft sinds mei 2021 het jeugdopbouwwerk in handen van de vzw Habbekrats, voor de periode 2021-2026 en tegen een jaarlijkse subsidie van € 106.314,00. De vzw opende in De Kuip een ontmoetingsplek voor jongeren.

    Eveneens in De Kuip is de stedelijke academie gevestigd, die kunstonderwijs geeft aan kinderen en volwassenen.

    Klachten

    Precies die combinatie zorgt voor nogal wat problemen. Al sprak Karolien De Roose uitdrukkelijk haar waardering uit voor het werk van de vzw Habbekrats, toch meldde ze deze problemen op de gemeenteraad van 24 oktober.

    “Ik kreeg verschillende klachten: afval en beschadiging van onder meer de toiletten, vechtpartijen en druggebruik. De politie is hiervan op de hoogte. Tegelijk komen ook jonge kinderen naar de academie. Welke initiatieven zijn al genomen om deze problemen te verhelpen? Welk zijn nog gepland om de samenwerking vlotter te laten verlopen?“

    “Wij weten van die problemen”, beaamde burgemeester Tania De Jonge (Open Vld), bevoegd voor jeugdwerking. Ook zij had lof voor de vzw Habbekrats, maar moest eveneens de problemen erkennen.

    Politie

    “De politie is opgetreden in verband met de drugsproblematiek. Er zijn arrestaties gebeurd en momenteel loopt een gerechtelijk onderzoek. Buiten de openingsuren van Habbekrats zijn er geen problemen. We hebben de asbak laten weghalen en een afsprakencharter opgesteld. Alleen de academie heeft voortaan toegang via de hoofdingang. Op korte termijn hebben wij echter geen pasklare oplossing. Op lange termijn is een verhuis gepland en zal De Kuip een plek zijn voor de jeugd.”

    Ook als een nieuw huis elders is voorzien (de voormalige pastorie in Okegem) zal de plek in het stadspark blijven bestaan.

    Communicatie

    Henri Evenepoel (Open Vld), bevoegd voor de academie, erkende eveneens de problemen.

    “Maar die zijn niet volledig op rekening van Habbekrats te schrijven; het merendeel leeft de afspraken na. Er zijn ook een aantal problemen, los en buiten de werking van de vzw. Na een overleg hebben we afspraken gemaakt, grotendeels in verband met een betere communicatie. Nu weet je wie je kunt aanspreken.”

    Structurele ingrepen zoals een intercominstallatie  of toiletten op een andere plaats noemde hij duur en weinig praktisch. “Wel voorzien we een meer zichtbare balie in de inkomhal en dus meer aanwezigheid.”

    Combinatie

    Dat er afspraken zijn vond De Roose alvast een goede zaak.

    “Ze moeten ze wel nakomen. Zolang de opvoeders er zijn is alles ok. Als de hoofddeur los is, heb je een voortdurend en storend heen en weer geloop naar de toiletten. Op de duur moeten de lesgevers ook opzichter spelen. De combinatie van Habbekrats en de academie is geen succes en zorgt voor onrust bij leerkrachten en ouders. Ik hoop op een bemiddelende rol, want Habbekrats is te belangrijk om die naam te laten besmeuren. Tegelijk moet ook aandacht zijn voor de terechte klachten van de academie. Ik vraag om in te grijpen.”

    De burgemeester beloofde meer politiecontrole en de schepen heeft een overleg met de directie gepland.

    Info: vzw Habbekrats.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons