Bijkomende retributie voor privé jeugdkampen

    17 december 2021

    NINOVE – De onafhankelijke kampaanbieders Showbeest en Party-N-Kids betalen voortaan € 10,00 retributie per dag per lokaal voor het gebruik van stadsgebouwen. Wenteka vzw en ’t Chiropaksken vzw zijn hiervan vrijgesteld

    De gemeenteraad ging maandag 13 december unaniem akkoord om jeugdkamporganisatoren als Showbeest en Party-N-Kids € 10 per dag te laten betalen.

    Zij gebruiken lokalen van de stedelijke basisschool Ikke en de Academie aan de Parklaan.

    Vrijstelling

    De gemeenteraad keurde in een adem wel de vrijstelling van retributie goed voor de particuliere speelpleinwerkingen Wenteka vzw en ’t Chiropaksken vzw.

    Zij gebruiken respectievelijk de lokalen van de basisscholen Windekind (Denderwindeke) en De Oogappel (Appelterre). In het verleden betaalden ze daarvoor ook al niets.

    Ongelijkheid

    Karolien De Roose (N-VA) moest verstek laten gaan op 13 december en reageerde achteraf via een persbericht.

    ”Deze extra kostprijs zal worden doorgerekend aan de ouders. Sommige vzw’s, die jeugdkampen organiseren, worden vrijgesteld van deze bijkomende belasting, andere dan weer niet. De vergoeding zelf en de ongelijke behandeling vind ik onbegrijpelijk.”

    De meeste vzw’s werken volgens haar met de UiTPAS en vragen gelijkaardige tarieven voor themakampen.

    “Deze retributie brengt ongelijkheid en strookt ook niet met het meerjarenplan van deze meerderheid. Ze zou elk particulier jeugdwerk of particuliere speelpleinwerking ondersteunen via een doelgericht subsidiebeleid. Deze belasting doet het omgekeerde en is allesbehalve een ondersteuning van onze jeugdwerkers.”

    Zij pleit ervoor om alle vzw’s, die jeugdkampen organiseren, vrij te stellen van deze vergoeding. “Dat is de meest fatsoenlijke en eerlijke wijze van handelen tegenover alle particuliere jeugdwerkaanbieders.”

    Tarieven

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD), bevoegd voor jeugdbeleid, verdedigt het besluit van de gemeenteraad.

    “Organisatoren als Wenteka en Hobbes vangen gedurende een hele zomervakantie kinderen op aan een heel laag tarief. Bovendien voorzien zij ook kortingen voor meerdere kinderen uit hetzelfde gezin en voor kwetsbare kinderen. De commerciële of private aanbieders kunnen de infrastructuur gebruiken aan een verlaagd tarief, zoals verenigingen, die door de stad zijn erkend.”

    Wenteka en Hobbes (’t Chiropaksken) vragen respectievelijk € 10 en € 8 per dag per kind. “De tarieven van de private aanbieders liggen tussen de € 15 en € 24 per dag. Bovendien voorzien de speelpleinwerkingen een aanbod tijdens de volledige vakantie met gratis voor- en na-opvang.”

    De burgemeester vindt het opmerkelijk, dat de N-VA pleit voor een gratis gebruik voor private initiatieven.

    “Zij mogen immers gebruik maken van de infrastructuur aan het laagste tarief, voorzien in het retributiereglement. Er is wel degelijk een onderscheid, zoals dat ook het geval is voor de huur van de andere stadsinfrastructuur. Ook daar is er een verschil tussen de erkende Ninoofse verenigingen en de private initiatiefnemers.”

    Info: ShowbeestParty-N-KidsWentekaChiropaksken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons