Aanplakborden voor verkiezingen blijven zoals voorheen

  02 mei 2024

  NINOVE – Het voorstel van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) om geen gemeentelijke verkiezingsborden te plaatsen, haalde het net niet tijdens de gemeenteraad van 29 april. Karolien De Roose (N-VA) zorgde voor een nipte wisselmeerderheid.

  De interpellatie van de Forza-fractieleider maandag 29 april was al genoegzaam bekend. Gemeentelijke aanplakborden voor de verkiezingen zijn voor hem politiek irrelevant. Ze betekenen een extra uitgave en de inzet van technisch stadspersoneel, dat nu al op zijn tandvlees zit. “Zet die mensen beter in om de stoepen en straten te herstellen”, was zijn advies.

  Zijn voorstel viel niet in vruchtbare grond, zo bleek uit de standpunten van de verschillende fracties. Al hadden ze eigenlijk eerder de verkiezingen van 13 oktober, dan deze van 9 juni in het achterhoofd.

  Iedereen gelijk

  Voor Karolien De Roose waren die borden voor een kleine partij belangrijk. ”Als één-vrouwfractie mag mijn sterke achterban ook eens in the picture staan. Je neemt bovendien de charme weg.” Ze zag het probleem niet, temeer daar Guy D’haeseleer “toch al op een of andere wei staat.”

  Voor Anja Beeckman (Samen-CD&V) geven die borden alle partijen gelijke kansen. “Misschien moeten we afspraken maken in verband met de borden op privéterrein. Jouw voorstel is ontroerend, maar populistisch.”

  “Verkiezingen hebben nu ook weer niet elk jaar plaats”, vulde Stijn Vander Elst (Open Vld) het blik tegenargumenten aan. “Die borden geven ook de kleinere partijen zichtbaarheid.” Dat vond ook schepen Henri Evenepoel (Open Vld): “Ze geven iedereen een gelijk platform. Ze zijn democratisch, zij het symbolisch, en heel neutraal.”

  Hun partijgenoot schepen Marc Torrekens (Open Vld) zegde geen voorstander te zijn van die borden. “Ik heb het er heel moeilijk mee, maar ik leg me neer bij wat is afgesproken. Ik weet hoeveel werkuren en kosten verbonden zijn aan het oprichten van die mastodonten van muren.”

  Met een referentie aan ’40-’45 hoorde Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) blijkbaar al het geklak van de lederen kaplaarzen op het parket van de raadszaal weerklinken.

  Personeelstekort

  Schepen Joost Arents (Onafh.) had geen last van partijdiscipline en was het eens met de argumenten van D’haeseleer. “Het plaatsen en onderhoud van de borden vergt heel veel werk. De komende maanden moet de technische dienst met de beperkte bezetting al voor veel evenementen klaar staan. De overuren moeten die mensen dan binnen de 3 maand opnemen, zoniet worden ze uitbetaald. Dat zou kunnen leiden tot meer uitval en nog meer stress. Je slaat je eigen ruiten in. Geef een signaal, dat je de werkdruk niet wilt laten stijgen en plaats die borden niet.”

  “Het is inderdaad een dubbel gevoel”, verklaarde burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “We hebben dit uitvoerig besproken. Het structureel tekort in de technische dienst is ook een kwestie van ziekteverzuim en los je anders op. Ik kan me vinden in de tussenkomst van Karolien De Roose, zodat elke partij in elk dorp is vertegenwoordigd.”

  De meerderheidsfracties en Karolien De Roose verwierpen het voorstel van D’haeseleer, Joost Arents stemde tegen. Nu is het aan schepen Torrekens om aan zijn personeel tekst en uitleg te geven.Misschien komt alles nog in orde voor de verkiezingen van 9 juni. Als de borden dan blijven staan tot 13 oktober, betekent dat meteen een kostenbesparing. Al betekenen ze geen verfraaiing van de dorpskernen.

  Info: het volledige debat kun je hier (her)bekijken.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons