Audit Vlaanderen zeer kritisch voor beleid dienst burgerzaken – Nieuwe versie

    01 September 2022

    NINOVE – Audit Vlaanderen deed onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden en grootschalige fraude bij de Ninoofse dienst burgerzaken. Volgens Karolien De Roose (N-VA) is nog niet veel ten goede veranderd. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) reageerde.

    De aanleiding voor deze doorlichting waren vastgestelde onregelmatigheden bij de dienst burgerzaken van de gemeente Anderlecht. Deze problemen bleken ook een uitloper te hebben bij de gelijkaardige dienst in Ninove.

    Karolien De Roose vroeg het rapport van deze audit op via een schriftelijke vraag. Het is ook overgemaakt aan alle gemeenteraadsleden.

    Gebrekkige supervisie

    “In het algemeen stelde de auditopdracht ernstige tekortkomingen vast op het vlak van organisatiebeheersing. Er bestaat een gebrek aan inhoudelijke supervisie, opvolging en beveiliging bij de uitvoering van de werkzaamheden. Hierdoor staat de deur open voor het plegen van misdrijven en fraude.”

    De procedure voor het afhalen van reispassen aan het loket is ondertussen aangepast.

    Geen garantie

    “Maar bij uitgevoerde controles in de periode januari 2022 tot mei 2022, bleek die aangepaste procedure terug geen garantie te bieden op een correcte registratie van de uitgegeven reispassen.”

    Karolien De Roose vraagt daarom dringende maatregelen “om de zoveelste problemen binnen de stadsadministratie aan te pakken. Een doorgedreven plan van aanpak is broodnodig om de organisatie binnen de stad recht te trekken. Schepen voor personeel Arents (Onafh.) heeft nog heel wat werk voor de boeg. Ik zal hem aan de tand voelen tijdens de volgende gemeenteraden.”

    Actieplan

    Niet schepen Arents, maar burgemeester Tania De Jonge is bevoegd voor burgerzaken.

    “Naar aanleiding van onregelmatigheden bij het gemeentebestuur van Anderlecht en de huiszoeking door de gerechtelijke politie op 18 november 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen Audit Vlaanderen gecontacteerd voor het uitvoeren van een audit”, aldus de burgemeester.

    De voorzitter van de gemeenteraad Dirk Vanderpoorten (Open VLD) en de burgemeester ontvingen het auditrapport.

    “Dit rapport is begin deze week besproken met het schepencollege en nadien – zoals de procedure het voorschrijft – overgemaakt aan alle raadsleden. Dit gebeurde bijgevolg niet naar aanleiding van een schriftelijke vraag van een gemeenteraadslid. Het rapport en het opgemaakte actieplan zullen worden toegelicht tijdens de eerstvolgende gemeenteraad.”

    De corrigerende maatregelen zullen deel uitmaken van het reeds lopende verbeterplan.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons