Hoeveel brengt gedoofde straatverlichting op?

    30 januari 2023

    NINOVE – Karolien De Roose (N-VA) wou op de gemeenteraad van 23 januari te weten komen of de gedoofde openbare verlichting ook een financiële verlichting voor de stad betekende.

    “Aanvankelijk bestond voor die maatregel begrip, gelet op de energieprijzen”, aldus De Roose, die toch een aantal vragen had.

    Gevaarlijk

    “Hoeveel bedraagt de jaarlijkse besparing? Na 23 uur is het nu wel pikkedonker, akelig en gevaarlijk op onze slechte voetpaden. Is hierover trouwens voorafgaand advies gevraagd aan de politie of de dienst mobiliteit? Was de huidige lopende bevraging op het burgerparticipatieplatform niet beter gebeurd vooraleer jullie de beslissing namen? Kan in uitzonderlijke omstandigheden zoals carnaval de openbare verlichting toch aanblijven?”

    Ilse Malfroot (Forza Ninove) voegde er nog aan toe “dat je nu met een ‘pillamp’ op stap moet, zoals vorige week in Outer aan de Pallieter met de werken in de Smid Lambrechtstraat, terwijl in het Sociaal Huis de verlichting volop brandt. En zijn de politie en brandweer al meer moeten uitrukken sinds die maatregel?”

    Jordy De Dobbeleer (Samen) vond als groene mens de duisternis positief en een meerwaarde. “We zijn lange tijd verwend geweest ten aanzien van andere landen. Maar het zou goed zijn te differentiëren tussen landelijk en woongebied, al zijn daarvoor investeringen nodig.”

    Besparing

    “We kunnen pas bij de eindafrekening de besparing zien”, antwoordde de schepen aan de interpellanten. “Maar nu al zien we een serieuze daling van het verbruik met 30 %: 177.000 kWh eind december 2022 tegenover 300.000 kWh in december 2021. En met de LED-lampen besparen we 60 %. Zonder die maatregel zouden we bij de afrekening in 2023 meer dan € 1 miljoen moeten betalen voor de openbare verlichting. In 2020 was dit € 486.000.”

    Gelet op resultaten uit West-Vlaanderen verwachtte hij geen significante stijging van het aantal inbraken en verkeersongevallen. Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) zou de cijfers opvragen, maar had niet de indruk dat het aantal zware ongevallen was toegenomen. Een evaluatie was voor haar wel nodig.

    Bevraging

    “Als we op voorhand een bevraging hadden gehouden, was de reactie voorspelbaar geweest”, gaf Vande Winkel nog mee. “Op ons inspraakplatform hebben we inmiddels 76 antwoorden binnengekregen: 49 waren tegen, 6 min of meer akkoord en 33 akkoord met de maatregel. Dat zijn redelijk positief getallen, want het is niet gemakkelijk om je mening daar kenbaar te maken.”

    Een eventuele aanpassing om de lichten later dan 23 uur te doven kan, maar dan voor het hele grondgebied, eventueel ook op bepaalde locaties. Voor carnaval is een uitzondering aangevraagd. Hij schatte de besparing zeker op € 200.000.

    Dat de schepen niet kon zeggen hoeveel de maatregel opbracht, vond Karolien De Roose hallucinant, net als de schrale 76 reacties op het burgerparticipatieplatform. “Een participatie organiseren na de beslissing is niet ernstig. Ik heb in mijn mailbox trouwens een veelvoud aan reacties. Die maatregel weegt niet op tegen de veiligheid en de gezelligheid. Nu de energieprijzen dalen, moet je dat herevalueren. Bespaar elders.”

    Ook Ilse Malfroot was niet overtuigd door de argumenten van de schepen, die besloot met “the proof of the pudding is in the eating.” Karolien De Roose had toevallig de dag nadien mondeling examen Engels.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons