N-VA heeft drie nieuwjaarswensen voor Denderstreek

    03 januari 2024

    REGIO – De N-VA-afdelingen van Denderleeuw, Geraardsbergen en Haaltert en Ninove vragen in een nieuwjaarsbrief aan de Vlaamse en de federale regering om werk te maken van een Denderplan, dat focust op welvaart, veiligheid en Nederlands.

    Met drie wensen voor het nieuwe jaar willen ze het belang van versnelde investeringen in de Denderstreek onderstrepen.

    “We zijn trots om ons inwoners te mogen noemen van deze mooie streek”, zegt Ilse Roggeman (bestuurslid N-VA Geraardsbergen en voorzitter arrondissementeel bestuur Aalst-Oudenaarde). “De laatste jaren zien we de lokale uitdagingen toenemen. Wij willen een antwoord bieden op de bezorgdheden en de regeringen oproepen om investeringen te bieden, die de Denderstreek verdient.”

    Werk

    In Vlaanderen zijn per gemeente gemiddeld 73,7 jobs per 100 inwoners beschikbaar. Voor Denderleeuw (28,8), Ninove (53,3), Geraardsbergen (44,5) en Haaltert (33,3) ligt dat aantal beduidend lager.

    Veerle Baeyens (burgemeester van Haaltert: “We willen meer werk in eigen streek en vragen een Denderplan voor het versterken van de lokale economie. Zo willen we, dat de Vlaamse minister voor Mobiliteit eindelijk prioriteit geeft aan verbeterde weg- en fietsinfrastructuur langs de N-wegen van de Denderstreek.”

    Daarnaast vragen de N-VA-afdelingen een grondige arbeidsmarkthervorming. “We wachten al jaren op een hervorming met een sterk activeringsbeleid”, aldus Aldo Van der Auwera, “Ook voor groepen, die momenteel minder aan de slag zijn, zoals mensen van buitenlandse herkomst. Lagere lasten op arbeid en een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd zijn hierbij prioritair.”

    Veiligheidsgevoel

    De tweede nieuwjaarswens is het versterken van het veiligheidsgevoel.

    “In Denderleeuw voelt 1 op de 4 inwoners zich vaak of altijd onveilig”, weet Joachim De Leenheer (ondervoorzitter N-VA Denderleeuw). In Vlaanderen is dat gemiddeld 7 %. Elders in de Denderstreek zie je dezelfde problematiek.  Er moet een concreet veiligheidsplan voor de Denderstreek komen, in samenwerking met de federale ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken. De lokale politie is in onze streek onvoldoende gefinancierd. We moeten opnieuw de pakkans verhogen om het veiligheidsgevoel te laten terugkeren.”

    Nederlands

    Tenslotte willen de verschillende afdelingen, dat wordt werk gemaakt van een betere kennis van het Nederlands voor nieuwkomers.

    Jeroen Van Assche (bestuurslid N-VA Ninove): “De Vlaamse minister voor Wonen Matthias Diependaele heeft de taalkennisvereiste voor het huren van een sociale woning verhoogd. We moeten deze drempels voor al onze sociale voorzieningen durven herzien. Als we daarnaast verwachten, dat Nederlands wordt gesproken, moeten we ook voldoende toegang kunnen bieden tot lessenpakketten. Zo moet in onze regio het aantal cursussen Nederlands, dat de overheid aanbiedt, omhoog.”

    Info: Denderplan N-VA.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons