N-VA Ninove vraagt grondig onderzoek Chinese camera’s

    27 oktober 2022

    NINOVE – Een deel van de bewakingscamera’s van de stad maken gebruik van software van het Chinese Hikvision. De N-VA vraagt alle bewakingscamera’s van Hikvision uit de stadsgebouwen te verwijderen.

    Een aantal maand geleden raakte bekend dat onder andere Kortrijk straatcamera’s van het Chinese Hikvision gebruikt. Hikvision is gelinkt aan het Chinese leger, dat meewerkt aan de onderdrukking en discriminatie van de Oeigoeren.

    Mensenrechten

    “Zowel Amnesty Internationale als de Verenigde Naties klagen regelmatig de schending van de mensenrechten aan door het Chinese regime en het Chinese leger”, aldus de N-VA Ninove in een persbericht. “Volgens Amnesty International worden de Oeigoeren en andere dissidenten niet alleen opgesloten, maar ook afgeluisterd en gevolgd. China wil hen heropvoeden om ze trouw te laten zijn aan de communistische partij en probeert de Oeigoerse cultuur uit te roeien.”

    De staatsveiligheid waarschuwt ook al een tijdje voor het gebruik van Chinese spionagesoftware in smartphones. “Ook in Ninove zijn bewakingscamera’s geplaatst voor de beveiliging van het openbaar domein en de gebouwen.”

    Ninove

    Het N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose vroeg aan het stadsbestuur of deze gebruikmaken van de gecontesteerde Chinese software. Uit het antwoord daarop blijkt, dat ook in Ninove een deel van de camera’s gebruikmaken van de software van het Chinese Hikvision.

    Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “We vragen aan het stadsbestuur om dit grondig te onderzoeken en contact op te nemen met de bevoegde gespecialiseerde diensten om de risico’s in te schatten. Om alle risico weg te nemen zou Ninove, net als Hasselt, best alle bewakingscamera’s van Hikvision uit de stadsgebouwen verwijderen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons