Tania De Jonge (Open VLD) reageert op kritiek N-VA over veiligheidsprobleem

    03 maart 2022

    NINOVE – De burgemeester vindt het nogal kort door de bocht om hardnekkige veiligheidsproblemen en overlast in de binnenstad te reduceren tot een probleem op de Graanmarkt

    Zij schetst het ruimere plaatje: “De gemeenschapswachten maakten in 2021 bijna 100 bestuurlijke verslagen over aan de provincie met een geïdentificeerde overtreder inzake sluikstort. Daar zat niks tussen van op de Graanmarkt. In 2018-2019 hebben we daar wel 5 overtreders kunnen identificeren.”

    Maatregelen

    Volgens haar gaat de kritiek van Karolien De Roose (N-VA) voorbij aan alle andere inspanningen, die het stadsbestuur levert om Ninove in haar totaliteit leefbaar en veilig te houden. Zij geeft een summiere schets.

    • GAS-vaststellingen: 1.118 afgehandelde dossiers door de sanctionerend ambtenaar in 2021.; dit is het totaal voor politie en gemeenschapswachten samen.
    • Plaatsverbod: van 2019 tot nu zijn 43 dossiers opgestart en 5 formele waarschuwingen opgemaakt.
    • Er zijn 14 actieve buurtinformatienetwerken (BIN), een 15de is gepland.
    • De gemeenschapswachten zijn dagelijks op het terrein aanwezig. In 2019 goed voor 1.353 meldingen. 2020 en 2021 waren minder door corona en bijhorende andere taken. In 2021: 496 meldingen en bovendien opgeschaald met een vaststellende bevoegdheid.
    • Sinds 2019 is er een operationele samenwerking tussen de politie en de bijzondere veldwachter van de stad (toezicht in natuurgebied en op visstroperij): 1.023 gecontroleerde vissers; 131 waarschuwingen, 63 processen-verbaal, 5 inbeslagnames.
    • Binnenkort zijn twee gemeenschapswachten, na het pensioen van de vorige veldwachter, ook bevoegd.

    Integrale veiligheid

    Voor de Graanmarkt kwamen alsnog geen meldingen van rijden onder invloed, vechtpartijen, voorbijgangers die worden lastiggevallen.

    “De politie heeft hier al vaak voor opgetreden en nam ook in deze haar verantwoordelijkheid. Dit linken aan de organisatie van het komende weekend is niet relevant. Onze integrale veiligheidsdienst werkt samen met de politie in heel cruciale zones zoals de stationsbuurt, het park, het vissersbosje aan de Onderwijslaan.”

    Voor de stadsmariniers zijn al twee selectieprocedures georganiseerd. “Helaas is daaruit geen geschikte kandidaat gekomen. Onze dienst integrale veiligheid is van 0 in 2015 naar 8 personeelsleden gegroeid. Ik ben behoorlijk fier op deze dienst, de cijfers zeggen genoeg.”

    Carnaval

    “Net als bij een gewone carnavalseditie is onze politie voorbereid en zijn alle risico’s in kaart gebracht. We hebben bovenop de massale inzet van politie ook een securityfirma in geschakeld met tien personeelsleden. Verschillende zones worden bewaakt met onze mobiele camera’s. Onze veiligheidsdiensten zijn op alles voorbereid maar je kan onvoorziene incidenten nooit uitsluiten. We duimen voor een veilig carnavalsfeest.”

    Info: zie ook artikel ‘N-VA Ninove kaart hardnekkige veiligheidsproblemen en overlast aan in binnenstad’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons