Volledige of gedeeltelijke bescherming van de burchtsite?

    05 februari 2022

    NINOVE – De stad wil enkel de originele motte van de burchtsite laten beschermen. Dat bleek uit een antwoord aan Karolien De Roose (N-VA) tijdens de gemeenteraad van 24 januari.

    “Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), heeft de middeleeuwse burcht in Ninove voorlopig beschermd als archeologische site”, aldus het raadslid. “Momenteel loopt hierover een openbaar onderzoek. Waarom heeft het college van burgemeester en schepenen over die voorlopige bescherming een negatief advies gegeven?”

    Ze vroeg ook naar de resultaten van het bodemonderzoek. “De stad heeft vele jaren een opslagplaats van afval en materialen op deze site uitgebaat. Bijgevolg moest de stad een wettelijk verplicht oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren.”

    Motte

    “Wij gaan zeker voor de bescherming van de motte en de eerste omwalling”, verantwoordde schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open VLD) het negatief advies. “Die vormen een meerwaarde voor Ninove. Over de integrale bescherming tot de tweede omwalling zijn we kritisch omdat die ingaat tegen de reguliere bestemming van het terrein. Dan is de komende 30 jaar geen herinrichting van het Paul De Montplein mogelijk. We vragen dus overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.”

    De resultaten van het bodemonderzoek verwacht de schepen in februari 2022.

    “Een heel boeiend debat over fundamentele keuzes”, vulde schepen voor Openbare Werken en historicus Wouter Vande Winkel (Samen) aan. Ook hij wees op de zware consequenties door een bescherming van de volledige site.

    Karolien De Roose was niet helemaal overtuigd van deze argumenten. “Ik vermoed dat andere dingen spelen in verband met de Moeremanssite.”

    Info: herbekijk het volledige debat – Zie ook: ‘Op zoek naar de restanten van de Ninoofse burcht’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons