Welke kerntaken voor het lokaal bestuur? – De visie van Samen

    18 februari 2023

    NINOVE – De lokale overheid moet zeker in eigen beheer het sociaal beleid, de ruimtelijke ordening en mobiliteit, het lokaal economisch beleid, de zorg voor de openbare orde en (verkeers)veiligheid blijven uitvoeren.

    Een reeks taken zijn opgelegd door de Vlaamse en de federale overheid. Dus moet de lokale overheid deze zeker blijven garanderen. Andere kan ze laten uitvoeren door derden.

    Kerntaken

    Dat gaat ondermeer over de dienstverlening in het kader van burgerzaken: burgerlijke stand, bevolkingsregisters en aangiften (geboorte, huwelijk, overlijden) beheren. Daarnaast ook documenten verdelen zoals identiteitskaarten, paspoorten, rijbewijzen, uittreksels van geboorteakten of strafregister.

    Voor Samen is ook de sociale bijstand door het OCMW een kerntaak: het toekennen van leefloon, bijkomende financiële steun, budgethulp bieden, eigen residentiële instellingen beheren zoals bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, serviceflats en noodwoningen.

    Andere kerntaken: de openbare orde en (verkeers)veiligheid. Dat betekent een kordaat veiligheidsbeleid, dat ook inzet op preventie. Daarvoor zijn voldoende politiepatrouilles en preventieve acties rond bijvoorbeeld inbraak nodig, net als controles om meer verkeersveiligheid te creëren.

    Een ander terrein is het bevorderen van de leefbaarheid in de stad/deelgemeenten: zorgen voor propere straten, pleinen, kerkhoven en dus het probleem van zwerfvuil en sluikstorten aanpakken. De lokale overheid moet ook klimaatmaatregelen nemen zoals een nieuw bos aanplanten, gebouwen energiezuinig maken en een plan opstellen om watertekort/wateroverlast op te vangen.

    Via maatregelen en eventuele premies moet de lokale overheid ondernemers ondersteunen, die zorgen voor plaatselijke werkgelegenheid, en handelaars die zorgen voor leven in de stad/deelgemeente

    Culturele organisaties, sportclubs, sociale organisaties en eventueel privépersonen moeten de cultuur- en sportinfrastructuur kunnen gebruiken en er zaken in organiseren. De stad moet ook een eigen cultureel aanbod uitbouwen.

    Mobiliteit en ruimtelijke ordening hangen samen en zorgen ook voor de leefbaarheid in de stad en de deelgemeenten. Dat behelst niet alleen bouwvergunningen afleveren, maar ook mooie projecten voor de stadskern/gemeentekernen realiseren met voldoende groen en zuurstof voor de inwoners, fietspaden vanuit de deelgemeenten naar de stad.

    Derden

    De lokale overheid moet zeker in eigen beheer het sociaal beleid, de ruimtelijke ordening en mobiliteit, het lokaal economisch beleid, de zorg voor de openbare orde en (verkeers)veiligheid blijven uitvoeren.

    Daarnaast kan ze taken, diensten en opdrachten laten uitvoeren door derden, zoals dat nu al gebeurt.

    Dat kan bijvoorbeeld voor het groenonderhoud door een maatwerkbedrijf of de exploitatie van sportinfrastructuur zoals het zwembad.

    Organisaties, die hierin expertise hebben en mooi werk leveren, kunnen het jeugdopbouwwerk uitvoeren.

    De handhaving van het parkeerbeleid kan ook perfect worden uitbesteed.

    Voor sommige opdrachten is de intergemeentelijke samenwerking een meerwaarde zoals ruimtelijke plannen opmaken, afvalverwerking, nutsvoorzieningen. Intercommunales kunnen taken van gemeenschappelijk belang realiseren.

    Samen is geen vragende partij om een aantal van die zaken terug in eigen beheer te nemen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons